"Priština ponovo želi da dovede u pitanje opstanak Srba na Kosovu": Srpska demokratija o odluci Kurtijeve vlade da traži vraćanje navodnog duga za struju na severu KiM 1foto: Srpska demokratija

Stanka Srpska demokratija ukazuje da nove odluke Prištine usmere protiv svih postignutih sporazuma, čiji je garant EU, nisu iznenađujuće.

„Poslednja u nizu diskriminatorskih odluka Prištine — u vezi sa potraživanjem navodnog duga od 12 miliona evra za utrošenu električnu energiju od četiri opštine sa većinski srpskim stanovništvom — doneta je kako bi se još jednom direktno doveo u pitanje opstanak Srba na ovim prostorima“, navode u saopštenju.

Kako se dodaje, naplatu navodnog duga Priština potražuje iz sredstava koja su dogovorom usmerena na razvoj većinski srpskih sredina i delimično iz budžeta opština u narednoj godini. Naplata ovih potraživanja značila bi blokadu računa sve četiri opštine, ukazuju.

Srpska demokratija smatra da je ovaj potez napravljen u cilju blokiranja rada lokalnih samouprava baš u trenucima kada bi — po završetku predstojećih lokalnih izbora — Srbi opet preuzeli rukovođenje opština.

„Srpska demokratija poziva sve međunarodne faktore, koji su garanti postignutih sporazuma, da odmah reaguju i zaustave jednostrane akcije Prištine koje su, očigledno, usmerene na što intenzivnije iseljavanje srpskog naroda sa Kosova. Ovim potezima gospodin Aljbin Kurti dodatno otežava normalizaciju odnosa i nastavlja stihijsko etničko ćišćenje, te opet prisvaja nešto sto mu ne pripada“, kažu oni.

Podsećaju da Fond za razvoj Severa Kosova nije privatno vlasništvo gospodina Kurtija, te stoga, on ne može da raspolaže nečim što ne poseduje.

„Sredstva iz Fonda za razvoj Severa Kosova namenjena su razvoju opština i predstavljaju javno dobro svih građana u datim opštinama — Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok. Cilj kosovskih vlasti nije naplata električne energije. Posredi je demonstracija sile nad srpskim stanovništvom koje čini većinu u tim opštinama i primoravanje ovog naroda da napusti prostore na kojima živi od pamtiveka. Ovim potezima kosovska vlast nastavlja sprovođenje svog plana o smanjivanju broja Srba na celom Kosovu, a pogotovu na Severu Kosova“, poručuje Srpska demokratija.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari