Kosovo traži međunarodnu istragu o postojanju kampova za obuku terorista u Srbiji 1Vlada Kosova Foto: EPA-EFE/PETRIT PRENAJ

Poslanik Demokratskog saveza Kosova Arben Gaši zatražio je danas međunarodnu istragu o postojanju kampova za obuku terorista u Srbiji.
„Pozivamo na potpunu i nepristrasnu međunarodnu istragu o postojanju kampova za obuku terorista u Srbiji.

Prisustvo ovakvih objekata nije samo kršenje međunarodnih normi, već i direktna pretnja regionalnoj i globalnoj bezbednosti. Zajedno sa članicama Saveta Evrope, moramo biti solidarni protiv terorizma i neumorno raditi na tome da odgovorni budu izvedeni pred lice pravde na Kosovu“, rekao je Gaši tokom obraćanja Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope.

Dodao je da pozivaju Srbiju da ukloni svoje vojne trupe sa granice sa Kosovom.

„Ova akcija nije samo neophodna za regionalnu stabilnost, već i u skladu sa međunarodnim sporazumima i principima mira i bezbednosti“, rekao je Gaši, a prenose prištinski mediji.

On je rekao da „Srbija stoji iza terorističkog napada u Banjskoj kod Zvečana, gde je ubijen narednik kosovske policije Afrim Bunjaku“.

„U selu Banjska u opštini Zvečan, 24. septembra izvršen je teroristički napad, pri čemu je grupa naoružanih terorista, obučenih u uniforme i maske, ubila policajca i ranila još dvojicu. Srbija je, kao država članica ove velike institucije, podržala i opremila ovu paravojnu grupu oružjem, municijom i drugim sredstvima za izvršenje ovog terorističkog akta. Srbija ih i dalje podržava, jer se svi teroristi umešani u ovaj napad kriju u Srbiji“, rekao je Gaši.

Gaši je istakao potrebu za osudom terorizma, rekavši da se ne sme dozvoliti da teroristi podrivaju napredak koji je Kosovo postiglo „u izgradnji mirnog društva zasnovanog na principima demokratije, ljudskih prava i vladavine prava“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari