Kosovska obaveštajna agencija: Srbija aganžovala nelegalne strukture na Kosovu 1Foto: Printscreen/Youtube/Kosovo Sever Portal KoSSev

Predsednica Nadzornog odbora Kosovske obaveštajne agencije (KIA), Ganimete Musljiju, izjavila je da je opšta situacija na Kosovu stabilna. Ona je, nakon izveštaja direktora ove institucije, Petrita Ajetija, saopštila da je najkrhkija situacija u opštinama na Severu, gde je Srbija angažovala svoje nelegalne mehanizme za praćenje delovanja bezbednosnih struktura na Kosovu.

Ona je kazala i da su mete Bošnjačka mahala, Mikronaselje i Rudarske Čete.

Poslanica PDK je naglasila da su na današnjoj komisiji obavešteni da Srbija kroz svoje strukture ulaže napore da poveća spremnost lokalnih Srba u slučajevima tenzija.

„Smatramo da je opšta situacija u zemlji generalno stabilna. Najkrhkija situacija na Kosovu je predstavljena u okviru četiri opštine na Severu, zbog intervencija iz Srbije i pojačanog delovanja ilegalnih struktura, kriminalnih grupa i raznih radikalnih organizacija. Srbija, nažalost, kroz svoje strukture ulaže napore da poveća spremnost lokalnih Srba za eskalaciju situacije na Kosovu“, rekla je ona.

Musljiu je rekla medijima da investicije iz Srbije predstavljaju rastuću pretnju, jer se ulaže u srpske kriminalne grupe na Kosovu.

„Srbija je angažovala svoje nelegalne mehanizme za praćenje aktivnosti bezbednosnih struktura na Kosovu, ali i za poteze međunarodnih struktura koji utiču na Kosovo. KIA je, na osnovu obaveštajnih podataka, danas izvestila skupštinski odbor za delovanje srpskih struktura, da bi u narednih mesec dana mogao da poraste nivo pretnji iz Srbije. Preteće izjave Srbije protiv Kosova, povećanje finansiranja i jačanje nelegalnih struktura na Kosovu, podrška pojedincima i organizovanim kriminalnim grupama da sprovode krijumčarske aktivnosti u neformalnoj ekonomiji, a zatim i da krijumčare ilegalnu robu preko granice“, dodala je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari