Kosovska vlada aktivirala Upravljački tim za izradu statuta ZSO 1Ramuš Haradinaj Foto: EPA-EFFE/VALDRIN XHEMAJ

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je izjavio da je aktivirao Upravljački tim koji će raditi na izradi statuta Asocijacije opština sa srpskom većinom, nakon čega će biti prosleđen Ustavnom sudu na razmatranje.

Nakon sednice vlade održana je konferencija za medije na kojoj je Haradinaj rekao da nije prihvatio ostavke srpskih ministara, jer je, kako je istakao, time ostavljen prostor za dijalog o njihovom eventualnom povratku u vladu, prenosi RTK Live.

Vlada Kosova je reaktivirala Upravljački tim za izradu statuta Asocijacije opština sa srpskom većinom. NJega čine četiri srpska predstavnika, dva sa severa i dva sa juga, rekao je na konferenciji za novinare premijer Ramuš Haradinaj. Rad Upravljačkog tima nadgledaće tim za primenu statuta, na čelu sa šefom pregovaračkog tima Avnijem Arifijem, koji će pretežno činiti albanski predstavnici, istakao je Haradinaj i naveo da će biti formirano i savetodavno telo, sastavljeno i od međunarodnih eksperata.

Najava Srpske liste da 20. aprila samostalno formira ZSO, ukoliko zvanična Priština ne načini konkretne korake po tom pitanju, za institucije Kosova nema pravnu niti obavezujuću težinu, naveo je Haradinaj i istakao da zbog dijaloga sa Srpskom listom nije prihvatio ostavke njenih ministara.

Premijer Kosova je potvrdio da je u stalnoj komunikaciji sa predstavnicima Srpske liste, ali da još uvek nema konkretnih rezultata po pitanju njihovog povratka u Vladu Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari