Kosovski analitičar: Sporazum će biti potpisan za dva meseca, Kurti će prihvatiti ZSO 1foto EPA-EFE/FILIP SINGER

Kosovski publicista Baton Hadžiju očekuje da konačni sporazum između Kosova i Srbije bude potpisan u roku od dva meseca, kao i da će kosovski premijer Aljbin Kurti prihvatiti osnivanje Zajedince srpskih opština bez međusobnog priznanja, prenosi Kosovo onlajn pisanje prištinskih medija.

Kada dođemo do konačnog sporazuma Kosova i Srbije, vredi zapamtiti da je reč o dva meseca, a da ne govorimo o nekoliko nedelja, Kurti će prihvatiti ZSO bez priznanja. U međuvremenu, što se tiče ovog odlaganja odluke o registarskim tablicama, podmetaće se svakojake optužbe i sve vrste kleveta, kako bi osigurao neko pokriće u javnom mnjenju, istakao je Hadžiju.

Hadžiju naglašava i da izjavu potpredsednika kosovske vlade Besnika Bisljimija da je francusko-nemački predlog bliži srpskoj poziciji treba sačuvati zbog istorijske odgovornosti, piše Gazeta ekspres.

U stvari, sam Besnik Bisljimi je izjavio da je francusko-nemački predlog bliži poziciji Srbije nego poziciji Kosova. Osim što je davanje takve izjave u ovoj fazi procesa samo po sebi amaterizam, posebno u odnosu na međunarodne partnere, ovu izjavu treba sačuvati za političku i istorijsku odgovornost, nakon potpisivanja suštinski prosrpskog sporazuma, poručio je Hadžiu.

Hadžiju je ocenio i da to svakako neće mnogo promeniti suštinu i da će Kosovo na kraju ostati bez stolice u Ujedinjenim nacijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari