Kosovski institut upozorava na intenziviranje rusko srpske saradnje protiv Kosova 1Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Posle susreta predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u Moskvi, intenzivirana je rusko-srpska saradnja protiv kosovske državnosti i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, ocenja je istraživanja Kosovskog institut za istraživanje i razvoj politike (KIPRED) predstavljenog danas u Prištini.

Prema studiji KIPRED-a, stagnacija dijaloga izmedju Beograda i Prištine stvorila je dobar teren za Rusiju za intenziviranje diplomatskog rata protiv Kosova.

Ovaj „rat“ se, prema istraživanjima, vodi da bi se osujetili napori Zapada da pronadje trajno rešenje za sporove između Beograda i Prištine.

Takođe se ocenjuje da iako su pregovori o normalizaciji odnosa počeli 2011. godine, većina do sada postignutih sporazuma nije sprovedena u praksi.

„Nedavno je sporazum o osnivanju Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu postao prepreka dijalogu“, konstatuje se u istraživanju.

Navodi se da je svrha dijaloga postizanje sveobuhvatnog i pravno obavezujućeg sporazuma za obe strane, a da pokušaji dovodjenja u pitanje legitimiteta priznanja Kosova od strane zapadnoevropskih i drugih država, imaju za cilj da dovedu u pitanje validnost medjudržavnih granica ne samo Kosova i bivših sovjetskih država, već i Bosne i Hercegovine, što je podrška separatističkim tendencijama lidera Republike Srpske Milorada Dodika.

„Analize izjava, konferencija za štampu i drugih dokumenata ruske spoljne politike od 15. avgusta do 31. oktobra 2021. jasno pokazuju nastavak namere da se razore temelji kosovske državnosti, kao i da se optuže kosovske vlasti za upotrebu nasilja nad srpskom zajednicom i uskraćivanja prava na borbu protiv organizovanog kriminala širom zemlje“, navodi se u istraživanju KIPRED-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari