Kosovski ministar kulture najavio prijavu Kosova u UNESCO za 2023. godinu 1foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju; Printscreen/YouTube/KTV - Kohavision

Da je Kosovu mesto u UNESKO, te da je naredna šansa za prijavu za članstvo u ovoj organizaciji Generalna konferencija UNESKO u drugoj polovini 2023. godine, izjavio je u intervjuu za Gazeta Ekspres kosovski ministar kulture Hjrula Čeku.

„Kosovu je mesto u UNESCO. Ne postoji čak ni legitiman razlog zašto Kosovo ne bi trebalo da bude član UNESCO-a. U pogledu kulturnog nasleđa, mi konsolidujemo institucionalne strukture i politike kako bismo bili tehnički što spremniji u trenutku podnošenja zahteva za članstvo. Sledeća prilika za prijavu je na Generalnoj konferenciji UNESCO-a koja se održava u drugoj polovini 2023. godine“, rekao je Čeku.

Na pitanje o srpskim kulturnim dobrima na KiM, Čeku je odgovorio da „pravoslavne Crkve na Kosovu su izuzetno kulturno blago svih građana Kosova, kao i čitavog čovečanstva“.

Kosovski ministar naveo je i da vlada čiji je deo ima jedan od najnaprednijih modela u svetu za zaštitu pravoslavnog kulturnog nasleđa i da se redovno obavezuju da pravoslavne crkve, sveštenstvo u tim hramovima i svi vernici neometano uživaju ova prava koja proizilaze iz zakonskog okvira. „Kosovo je tokom godina učinilo mnogo na povećanju nivoa bezbednosti, restauracije i funkcionisanja pravoslavnih crkava“, takođe je rekao.

Odgovor je usledio od direktora Kancelarije za KiM Vlade Srbije Petra Petkovića koji je na svom Tviter nalogu na navode kosovskog ministra kulture odgovorio fotografijama iz Hrama Hrista Spasitelja u Prištini.

„„Istina je da je vaše kulturno nasleđe kuća nacističkog saradnika Džafera Deve, a UN i EU su se povukli iz restauracije iste. Svetinje SPC na KiM su srpske i sa vama imaju toliko koliko ste porušili preko 135 njih, uključujući i one na Uneskovoj listi. Najnapredniji model zaštite pravoslavne baštine’?! Po tome, Hram Hrista Spasitelja u Prištini je u grafitima, Samodreža je pretvorena u toalet i zabranili ste obnovu Arhangela. O vraćanju zemlje Dečanima da i ne govorimo“, napisao je Petković.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari