Oko 200 kosovskih specijalaca raspoređeno oko Severne Mitrovice, povod incidenti u protekla dva dana (VIDEO) 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Snage kosovske policije raspoređene u većinski albanskom naselju Bošnjačka mahala, koje se nalazi na Severu Kosova.

Po saznanjima Danasa očekuje se upad kosovske policije na Sever, zbog incidenata koje su si pre dva dana odigrali tokom protesta Srba zbog ulaska novoimenovanih članova CIKa u opštinske prostorije u Severnoj Mitrovici i Leposaviću.

Snage su, kažu naši izvori sa KiM, raspoređene kod „Tri solitera“.

U međuvremenu oni su ušli iz Južne u Severnu Mitrovicu, tvrde kosovski mediji.

Naša saznanja potvrđuje i pisanje _Kallxo“ koji piše da su snage raspoređene u delu Bošnjačke mahale gde je juče došlo do bacanja pirotehničkih sredstava, dan nakon pokušaja upada novoimenovanih članova CIKa u opštinske prostorije na Severu.

Tada je došlo do incidenata i protesta Srba, a u Mitrovici je došlo i do hitaca u vazduh, a bačene su i dve eksplozivne naprave, od kojih je jedna eksplodirala. Spekuliše se da su one došle iz mase okupljenih građana, s obzirom da su bačene u zgradu, kao i da je ovaj upad specijalne policije povezan sa ovim incidentom.

Kallxo prenosi svoja saznanja da će snage biti raspoređene na Severu kako bi zaštitile građane od budućih potencijalnih incidenata.

Reporter Kosovo online javlja da su snage na obodu Severne Mitrovice, te da su „opkolile grad“.

Mediji tvrde da je raspoređeno više od 200 specijalaca.“

„Cilj dolaska ovih jedinica je isključivo zaštita etnički mešovitih delova grada, a nakon više pritužbi Albanaca sa Severa da se ne osećaju bezbedno“, ovo je za KoSSev večeras potvrđeno u Kosovskoj policiji. Na terenu su zabeležili ulazak više policijskih vozila u Bošnjačku mahalu, kod Tri solitera.

KoSSev kaže da su policijske snage došle iz pravca južnog dela grada. U međuvremenu na najmanje dve tačke u severnom delu Kosovske Mitrovice okupile su se dve veće grupe građana, među kojima ima i lica sa maskama. Između njih i policije je najmanje 100 metara udaljenosti. Situacija je za sada mirna, piše ovaj medij.

Dželjalj Svećlja poručio je večeras da je pojačanjepolicijskih službenika neophodno „nakon uzastopnih oružanih napada na polciijske službenike i građane“, dok je Petar Petković za 23.00 najavio hitno obraćanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari