KoSSev: CIK primio odvojene zahteve tri predsednika skupština opština na severu Kosova 1Foto: EPA-EFE/DJORDJE SAVIC

Centralna izborna komisija (CIK) Kosova primila je tri odvojena zahteva predsednika skupština opština Leposavić, Severna Mitrovica i Zubin Potok, saopštio je medijima portparol CIK-a Valjmir Eljezi, piše portal KoSSev.

 

Ove zahteve oni su primili od grupe inicijatora koji su pokrenuli postupak za razrešenje gradonačelnika, preneo je taj portal pisanje „Ekonomije onlajn“.

Eljezi je kazao da je „sadržaj ova tri zahteva isti“, te da su tri predsednika skupština opština zatražila od CIK-a da dostavi zvanične informacije o članovima inicijativne grupe da li su glasači dotičnih opština.

„Tražili su da im dostavimo informaciju o ažuriranom broju upisanih birača u ovim opštinama, na osnovu čega se izračunava minimalno potreban broj potpisa od 20 odsto“, precizirao je Eljezi.

Dodao je da se CIK sada bavi ovim zahtevima i da će odgovoriti u roku od pet dana.

„Za te odgovore sarađivaćemo i sa Agencijom za civilnu registraciju, pošto spisak za glasanje potiče iz izvoda Centralnog registra građana“, objasnio je.

Na pitanje šta će biti sa opštinom Zvečan pošto sličan zahtev nije podnet CIK-u, Eljezi je pojasnio da će, ukoliko se eventualno podnese sličan zahtev CIK-u, oni to tretirati kao i druge slučajeve, piše KoSSev.

Lokalnim samoupravama na severu Kosova rukovode predstavnici albanskih političkih partija, na osnovu rezulata poslednjih izbora koje su Srbi bojkotovali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari