KoSSev: Srpska lista obavestila Vučića o teškoj situaciji 1foto EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Bivši gradonačelnici severnih opština u kosovskom sistemu, predvođeni šefom Srpske liste Goranom Rakićem, razgovarali su danas sa predsednikom ; Srbije Aleksandrom Vučićem i obavestili ga o teškoj situaciji ; u pokrajini.

Kako je objavio portal KoSSev, oni su ponovili zahtev koji su ranije izneli i specijalnim izaslanicima Gabrijelu Eskobaru i Miroslavu Lajčaku, da D.O. i R.P. koji su uhapšeni neposredno pred izbijanje sukoba Srba sa KFOR-om u ponedeljak 29. maja, budu pušteni na slobodu.

„Kad kažem teška situacija, mislim i na naš narod koji živi južno od reke Ibar a naročito je ta situacija sada otežana nakon upada specijalne jedinice ROSU na Sever, nakon maltretiranja našeg naroda, tako da smo upoznali predsednika kakva je situacija na terenu. Gde je mogao iz prve ruke da čuje od nas, svako u svojoj opštini, sa kojim se problemom građani susreću“, kazao je Rakić medijima u Beogradu.

Rekao je da su Vučiću doneli snimke sa dokazom da su dvojica Srba uhapšena dok su sedeli na asfaltu, pružali pasivan otpor KFOR-u i ni na koji način nisu ugrozili KFOR-ove vojnike.

Drugi zahtev je da prestane proganjanje Srba koji su učestvovali i u postavljanju barikada i u protestima od prošle godine i sada.

Konačno, Rakić je potvrdio da su oni danas ponovili zahteve koje su prošle nedelje izneli američkom i evropskom izaslaniku: Da se što pre formira Zajednica srpskih opština, a da statut usvoje i Beograd i Priština i Evropska unija.

Kako su dodali, ostaje i zahtev da se specijalne jedinice povuku, iz kako je naveo Rakić „narodnih opština“, ali kako piše KoSSev, nije konkretizovao da li misli samo na napuštanje zgrada, kako to zahteva međunarodna zajednica, ili čitavog Severa, kako je i sama lista prethodno zatražila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari