Šta se zapravo dešava na Kosovu i Metohiji: Kurtijev autogol ili dogovor između njega i Vučića 1Foto: BETAPHOTO/AP Photo

Tokom vikenda stanje na severu KiM bilo je mirno, specijalci KPS pod punom borbenom opremom pojačani oklopnim vozilima i transporterima danonoćno čuvaju „osvojena“ sedišta srpskih opština Zubin Potok, Zvečan i Leposavić u koje su, uz njihovu pomoć prošlog petka, ušli novi gradonačelnici iz Pokreta Samoopredeljenje i Demokratske partije Kosova.

Isti policijski režim važi i u severnom delu Kosovske Mitrovice. U Zubinom Potoku Danasovi izvori tvrde da su ispred tamošnje opštine u subotu bili viđeni i pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga.

Savet za nacionalnu bezbednost Srbije odlučio je da u delu države izvan KiM na snazi ostane podignutu borbena gotovost VS.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić najavio je da „Srbija neće vojno intervenisati na Kosovu“, samo je „u pripravnosti za sve scenarije“, a ministar odbrane i novi lider SNS Miloš Vučević tvrdi da Beograd „neće dozvoliti ‘Oluju’, ‘Bljesak’ ili 17. mart 2004“.

Dok Srpska lista traži od Beograda prekid briselskog dijaloga sa Prištinom zbog nasilne intervencije KPS u kojoj je bilo desetak povređenih dok su Srbi, uglavnom zbog „radne obaveze“, prošlog petka morali da prisustvuju beogradskom mitngu SNS, Pokret Otadžbina traži da vlast u Srbiji umesto podizanja borbene gotovosti raspiše lokalne izbore u četiri srpske opštine na severu KiM.

– Nudimo Vučiću da raspiše srpske lokalne izbore na severu KiM po Ustavu Srbije. Beograd je dužan da to uradi jer su od 2012. u ovim opštinama na snazi privremene mere. Otadžbina će ovaj zahtev, preko svog narodnog poslanika, zvanično izneti pred Skupštinu Srbije. Zapad bi to trebalo da razume, jer je to jedini pravi demokratski i miran odgovor na upad specijalaca u srpske opštine. U njima izbori mogu da se organizuju – postoje birački spiskovi i raspoloženje naroda. Sad sve zavisi od Vučića i Vladimira Orlića. Ali, to je ono što Vučić ne sme da uradi, jer time ruši samoproglašenu državu Kosovo, kaže za Danas Marko Jakšić iz Pokreta Srba sa KiM Otadžbina.

Jakšić smatra da bez obzira na oštre kritike prištinske intervencije prošlog petka na severu KiM, NATO, mnogobrojni američki zvaničnici, EU i zapadne diplomate, ništa konkretno neće učiniti da se situacija na terenu vrati na prethodno stanje mada su svesni da je Kurti stvorio neodrživu situaciju.

– Novi albanski predsednici srpskih opština ostaće u opštinskim zgradama. Ali, ne mogu specijalci da 365 dana čuvaju opštine, ako je narod protiv toga što mu se nameće, objašnjava Jakšić.

Prema njegovim rečima, ništa ne znači ni to što su specijalci KPS zaposeli opštinske zgrade na severu KiM, skinuli zastave Srbije i stavili zastave samoproglašene kosovske države jer „Srbi mogu da organizuju rad srpskih opština u privatnim kućama“. Što se zastava Srbije tiče, Jakšić ističe da su one ostale svuda oko zauzetih opština.

– Kurti je dao autogol. Ovaj upad je očito dogovor između njega i Vučića, koji je na miting SNS odvukao sve zdrave i sposobne ljude i to autobusima albanskih prevoznika, uz Kurtijevu dozvolu. Srbe koji su u petak hteli da se vrate iz Beograda, čim su čuli šta se ovde dešava, albanski vozači odbili su da voze natrag. Sve je to plod naopake, nerazumne i zlonamerne Vučićeve politke, jer on nije politički glup i naivan, napominje Marko Jakšić.

Na pitanje šta će se dogoditi danas kad na posao krenu Srbi koji rade u opštinama, koje sad čuvaju specijalci KPS, Jakšić odgovara da to „zavisi od toga šta će Vučić narediti“.

– To je svet koji ne razmišlja svojom glavom nego preko Srpske liste o svemu odlučuje on, ocenjuje za naš list Marko Jakšić.

Iako su beogradski mediji već u subotu izveštavali o normalizaciji života na severu KiM, Danasovi izvori tvrde da na terenu vlada napetost, uključujući i severni deo Kosovske Mitrovice, gde je novi gradonačelnik Erden Atić iz Samoopredeljenja stupio na dužnost šest dana pre isteka zakonskog roka 28. maja.

Atić je jedini od četvorice albanskih gradonačelnika zakletvu položio u sedištu opštine. Ostali su to morali da urade u okolnim većinski albanskim selima i to dan uoči akcije specijalaca KPS prošlog petka. U ovom gradu, gde je opština zastavu samoproglašene kosovske države dobila još 19. maja, pojavili su se, kako se na terenu priča, nepoznati ljudi koji šire glasine o navodnom Vučićevom dolasku na sever KiM.

Danasovi izvori sa terena kažu da juče do podneva niko od Srba zaposlenih u opštinama Zubin Potok, Leposavić i Zvečan nije dobio nikakva uputstva za novu situaciju, pogotovo što su u sedištu opština smešteni i srpski privremeni opštinski organi i sve službe od katastra do matičara.

Saracin: Glupe odluke

Tokom vikenda Srbe u Zvečanu obišao je Savo Manojlović iz Pokreta Kreni-promeni. Na KiM se, kako sam kaže, „spontano“ našao i Manuel Saracin, izaslanik Nemačke za Zapadni Balkan.

On je posle razgovora sa Vljosom Osmani, Aljbinom Kurtijem i prvim ljudima Kfora i Euleksa izjavio da međunarodna zajednica neće dozvoliti da propadnu prilike stvorene Ohridskim dogovorom „zbog glupih odluka“. „Nije svaki potez koji je skladu sa zakonom politički pametan, neki čak mogu biti politički opasni“, upozorio je Saracin.

Petković: Imali smo međunarodne garancije

„Brutalni teror i ogoljeno nasilje Aljbina Kurtija koje je u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću doživeo srpski narod na severu KiM, direktna je posledica nečinjenja i licemerja međunarodne zajednice koja je i tokom petka dala više uveravanja da takav scenario neće dozvoliti. Takve garancije dobio sam i ja lično, tokom nebrojenih diplomatskih aktivnosti. Zato je sada na njihovim predstavnicima da objasne srpskom narodu zašto ih Kfor nije zaštitio, a potom i preduzmu konkretne mere i korake da Kurti svoje okupatore povuče sa severa KiM“, saopštio u pisanoj izjavi Petar Petković, šef Kancelarije za KiM Vlade Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari