Kostić (SANU): Javnost je kod nas postala minsko polje u kome se ne progoni samo nečije mišljenje 1Vladimir Kostić Foto: FoNet/ Aleksandar Levajkovic

Javnost je kod nas postala minsko polje u kome se ne progoni samo nečije mišljenje, lovina postaje sam čovek na koga je dovoljno da se posumnja da je nešto rekao, izjavio je predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Vladimir Kostić za današnje izdanje nedeljnika NIN.

„Sledeći korak je da se posumnja da je nešto pomislio“, rekao je Kostić.

On je naveo da potera ne podrazumeva neophodno postojanje krivice – krivica je pokatkad genetski predestinirana.

„Ne odmahujte glavom, samo sačekajte da nešto nađu – možda već imaju – za vašeg oca, dedu ili …i vi transgeneracijski postajete krivcem. Samo što lovcima niko nije rekao istorijsku činjenicu da ovaj obred političkog kanibalizma završava u degustiranju lovaca. Problem je samo što će svako iole promućurniji do tada izbegavati ovo minsko polje javnog delovanja“, istakao je Kostić.

On je rekao da, od kada je u aprilu 2015. godine izabran za predsednika SANU, podele u srpskom društvu ne samo da nismo prevazišli, „nego smo kreativni, kakve nas je Bog dao, ustanovili i nove, ne manje zahtevne“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari