Kovačević: Budžet štelovan, objašnjenje stereotipno, jedino novo je da raste dug 1Foto: Narodna stranka

Predsednik Nove D2SP Vladimir Kovačević rekao je danas da bi odmah mogao da napiše štelovani budžet i njegov rebalans za sledeću godinu uz stereotipno obrazloženje da su prihodi bolji od očekivanih, da je deficit od tri odsto sterilan, a rebalans radi socijalnih davanja, dok je jedino novo da raste spoljni dug.

„Ne pamtimo nijednu fiskalnu godinu da je vlast dobro planirala budžet. Svake godine, u ovo vreme gledamo isto, uz gotovo identično ili slično obrazloženje da su bolji prihodi od očekivanih, da je budžetski deficit sterilan i iznosi tri odsto, a da je rebalans zarad socijalnih davanja“, rekao je Kovačević.

Kako je saopštila Nova D2SP, Kovačević je povodom rasprave u Skupštini Srbije o rebalansu budžeta za 2022. godinu, dodao da je ta stranka očekivala „neku kreativnost predlagača, ali uzalud“.

Novo i premijerno je, kako je rekao, jedino, iz godine u godinu, svakim narednim budžetom i njegovim jesenjim rebalansom, rastući nivo spoljnog duga.

Do sada je, prema njegovim rečima, prosek zaduživanja bio 1,7 milijardi evra godišnje, a sada je predlagač rebalansa izašao pred poslanike sa idejom ka dodatnom ubrzanju.

„Nakon milijarde dolara novog kredita od Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), imamo novi okvir za zaduženje od 2,4 milijarde evra od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF)“, rekao je Kovačević.

Dodao je da pamti „samo par godina ranije, da je iz Ministarstva finansija došlo objašnjenje da je nepotreban monitoring MMF-a nad aktivnostima Vlade Srbije i da kvari koncept ambicioznog razvoja države“.

„Izgleda da je sada sasvim drugačije. Žao nam je što su kroz godine vladavine ovog režima ideja reformi i jasne ekonomske politike, u koju su građani poverovali, zamenjeni politikom populizma i nedomaćinskog upravljanja državnim finansijama“, naveo je Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari