U Velikoj Hoči juče je osveštan spomenik ubijenim i kidnapovanim Srbima iz ovog dela Metohije u periodu od 1998. do 2000. godine. Posle praznične liturgije u manastiru svetog Jovana Krstitelja, episkop raško-prizrenski Artemije služio je parastos nastradalima.

– Dok je našeg roda i imena sećaćemo se onih koji su postradali nevini i nedužni samo zato što su bili hrišćani i što su nosili ime srpsko – poručio je u besedi vladika Artemije, prenosi Radio KiM iz Čaglavice.

Na spomeniku su, prema rečima Dejana Baljoševića, člana Organizacionog odbora, ispisana imena 84 Srba iz opštine Orahovac, uključujući i izbeglice iz bivših jugoslovenskih republika, koji su živeli u ovom delu Metohije. Baljošević se zahvalio Ministarstvu za KiM, manastiru Visoki Dečani i Srbima iz rasejanja na pomoći da se spomenik podigne.

Veljko Odalović, član Komisije za nestala lica, izrazio je žaljenje što je Kosovska policijska služba sprečila članove porodica ubijenih i nestalih da dođu u Veliku Hoču na osveštanje.

– Bilo je više od 80 ljudi. Zaustavili su nas u Srbici i vratili. Nisu dozvolili da ljudi ovde dođu, polože venac i upale sveću svojim nastradalima. Iako je i Unmiku i Euleksu upućen zahtev za pratnju, dok smo čekali u Srbici niko se od međunarodnih predstavnika nije pojavio. Akciju su sproveli pripadnici KPS – rekao je Odalović, koji je juče uspeo da dođe u Velku Hoču.

Besim Hoti, regionalni portparol KPS, izjavio je da su pripadnici ove službe postupali po naredbi Vlade Kosova, odnosno Ministarstva unutrašnjih poslova, zbog nepoštovanja procedure oko posete. U kosovskom MUP Danasu je rečeno da je za ovoj „slučaj“ nadležan kabinet premijera Kosova.

Memlji Krasnići, portparol kosovske vlade, objašnjava za naš list da je „zahtev za pratnju stigao kasno“. Prema kosovskim zakonima, kaže Krasnići, „zahtev se mora uputiti 72 sata pre dolaska na prelaz, dok zahtev grupe Srba koja je tražila pratnju do Velike Hoče nije bilo moguće odobriti jer je prekasno stigao preko Kancelarije Pitera Fejta“. Krasnići tvrdi da su Srbi odbili da idu do Velike Hoče kao privatna lica, bez pratnje.

Goran Bogdanović, ministar za KiM u Vladi Srbije, osudio je ponašanje Prištine kao nedopustivo. Bogdanović smatra da „ovakav nerazumljiv postupak duboko vređa i istovremeno pokazuje da privremene kosovske institucije nemaju nimalo poštovanja prema porodicama ubijenih i kidnapovanih, ali i otkriva kakav je njihov odnos prema nealbanskim žrtvama stradalim tokom sukoba u Pokrajini“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari