Kremlj (ne)će sugerisati Dačićev ostanak u vladi 1Foto: FoNet/ Ognjen Stevanovic

Iako možda ne direktno, ruski predsednik Vladimir Putim mogao bi da skrene pažnju predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da i u narednoj vladi u Beogradu budu članovi Socijalističke partije Srbije, smatraju sagovornici Danasa.

Glavna tema Vučićevog sastanka juče sa Putinom je poznata i to je kosovsko pitanje i Vučićev put u Vašington 27. juna. Međutim, pitali smo naše sagovornike može li se očekivati da Putin, kao 2016, sugeriše Vučiću da u srpskoj vladi bude mesta i za prijatelje Rusije.

Pre četiri godine mediji u Srbiji su preneli Putinovu poruku Vučiću da očekuje da u vladi mesto zauzmu dostojni ljudi koji posvećuju ozbiljnu pažnju razvoju bilateralnih odnosa Srbije i Rusije. Na te vesti Vučić je reagovao nekoliko dana kasnije, rekavši da su ga takve informacije nasmejale, i da to nije tačno.

Politički analitičar Dragomir Anđelković smatra da Putin neće direktno stavljati tu vrstu uslova i da će se kloniti direktnog mešanja.

– Svakako bi Rusima bilo drago da opstane koalicija SPS i SNS ali se Putin neće mešati. Ono što će svakako istaći je da Srbija treba da se drži Rezolucije 1244 oko Kosova i da to pitanje rešava bez pritisaka – smatra Anđelković. On za naš list kaže da očekuje da će Vučić nastaviti sa spoljnom politikom kao i do sada, te da neće doći do zaokreta ka Zapadu jer je to, kako ocenjuje, loše po srpski interes. Zato i on smatra da se format vlade neće menjati.

Politički analitičar Cvijetin Milivojević pak smatra da će se Putin mešati u sastav vlade koliko i drugi.

– Javna je tajna da u vladi imamo favorite Vašingtona, Moskve i Nemačke ili uslovno rečeno EU. Naravno da će mu sugerisati da Dačić bude u vladi – kaže on za Danas.

Prema njegovim rečima, poruke Putina ići će u dva pravca. Jedan je ohrabrivanje da u vladu uđe Dačić, koji je svakako bliži Moskvi od Vučića u ovom trenutku. I drugi pravac je da se izađe u susret nekim zahtevima opozicije.

Milivojević pak podseća na slučajeve kada lider SPS Ivica Dačić nije poslušao Putina.

– Najpre 2008. kada je birao koaliciju sa Tadićem iako su njegovi glasači bili za koaliciju sa Koštunicom ili radikalima. Ili 2012. kada su njegovi birači bili za koaliciju sa Tadićem a on je odabrao Vučića – navodi on.

Na pitanje kako se Vučić pokazao u slušanju Moskve, Milivojević kaže da Vučić od 2012. bio priman u Moskvi i Berlinu, gde je išao po dozvolu da uzme vlast.

– Sada ne samo da ga nije primila Angela Merkel nego ga nije primio ni Putin. Poruka Lavrova je više nego jasna. A to je: „Došao sam ne da dam podršku tebi nego građanima Srbije oko Kosova. A rešenje tog pitanja mora da bude u skladu sa Rezolucijom 1244, jer je tu rezoluciju izglasao Savet bezbednosti UN, mandat za pregovore ima EU i svaki dogovor dolazi na SB koji može da ga prihvati ili ne.“ Poruka je da Vučić može da se dogovori šta god sa Amerikancima i sa EU. Ta stvar može Rusiji da se dopadne ili ne, ali dolazi na kraju u SB UN – ukazuje on.

Milivojević uočava i promenu u ponašanju Rusije.

– To se primećuje tako što šalje i neke druge emisare. Poslednji je primer unuk Jevgenija Primakova, koji je došao sa predlogom za formiranje prelazne vlade u koju bi ušle stranke opozicije i koja bi smirila političke turbulencije. To više nije ni tajna. To je prvi put poruka Vučiću da nema on apsolutnu podršku nego Srbija, koja nije samo Vučić nego i opozicija – navodi Milivojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari