KRIK: Rakić i Milan Radoičić se sastajali sa Pacolijem na luksuznoj jahti u Crnoj Gori 1Foto: Beta/Milan Obradović

Istraživački portal Krik objavio je fotografiju sa sastanka u Crnoj Gori održanog pre dve godine kada su se sastali predsednik Srpske liste Gorana Rakića, kontroverzni biznismen sa Kosova Milan Radoičić i aktuelni kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli, u vreme pregovoranja za formiranje vlade Ramuša Haradinaja.

Kako je taj portal naveo, do sastanka je došlo u leto 2017. na luksuznoj jahti u Budvi, a Pacoli je ubrzo nakon toga napustio dotadašnje političke partnere, pridružio se koaliciji Ramuša Haradinaja i postao ministar spoljnih poslova.

Nakon parlamentarnih izbora na Kosovu, na kojima nijedna partija nije ostvarila većinu potrebnu za sastav vlade nastupili su pregovori. „Kako je izvor novinarima (Krika) rekao, fotografija je zabeležila sastanak koji se pokazao ključnim za razrešenje tog političkog problema. Tu tvrdnju, međutim, nije bilo moguće potvrditi, jer niko od učesnika sastanka nije pristao da govori za Krik“, navodi se u tekstu.

Pacoli je, kako ističu, ubrzo nakon tog susreta, a pred istek roka za sastavljanje vlade, napravio neočekivani preokret. „Ostavio je svoje dotadašnje političke saveznike i pridružio se PAN koaliciji, poznatoj i kao ‘ratno krilo’ – činili su je bivše vođe OVK. Ovo je omogućilo Ramušu Haradinaju, koji je u Srbiji osumnjičen za ratne zločine, da sastavi vladu“, dodaje Krik.

Članovi Srpske liste dobili su tri ministarska mesta u toj vladi.

Milan Radoičić napustio je Kosovo nakon što je pokrenuta istraga protiv njega zbog sumnje da je umešan u ubistvo političara sa Kosova Olivera Ivanovića koje se desilo u januaru 2018. godine. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, sa kojim se Radoičić sastao u Beogradu, rekao je javnosti da ga je srpska policija ispitala i da je sigurna da Radoičić nije umešan u Ivanovićevo ubistvo. „Vučić je insistirao na tome da je Radoičić rodoljub koji brani položaj Srba na Kosovu, a slučaj protiv njega je označio kao politički motivisan“, navodi Krik.

Pacoli je švajcarski državljanin, rođen je na Kosovu, poseduje imovinu vrednu oko 900 miliona evra, kako prenose mediji. On je važan lobista za nezavisnost Kosova.

KRIK: Rakić i Milan Radoičić se sastajali sa Pacolijem na luksuznoj jahti u Crnoj Gori 2
Foto: Krik.rs

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari