Kristijan Dan Preda: Test demokratije za Banjaluku 1Foto: europarl.europa.eu

– Pažljivo pratim razvoj događaja u Republici Srpskoj i diskusije u vezi sa mitingom i kontramitingom planiranim za subotu. Jedino što mogu da kažem jeste da očekujem da će se svi ponašati razumno, kaže za Danas izvestilac za Bosnu i Hercegovinu Evropskog parlamenta Kristijan Dan Preda povodom okupljanja vlasti i opozicije koja se danas očekuju u Banjaluci.

Naš sagovornik poručuje da građani imaju pravo da „mirno protestuju i izraze svoj stav o situaciji u Republici Srpskoj“.

– Na to se može gledati kao na test za demokratski kapacitet tamošnjih institucija i ja se iskreno nadam da iz toga neće nastati nikakvi neredi i konfrontacije. Uviđam potencijal za tenzije, ali nadam se da sa bilo koje strane neće biti incidenata i ekscesa. Takođe, apelujem na sve da pokažu uzdržanost i da se ponašaju staloženo i razumno, ističe izvestilac EP za BiH.

Poslanica Evropskog parlamenta Tanja Fajon ocenjuje za Danas da u trenutku kada bi lideri i institucije BiH trebalo da rade punom parom kako bi aplikacija za članstvo BiH u EU dobila pozitivan odgovor već do jula ove godine, „bilo kakva destabilizacija države je naravno nepoželjna“.

BiH se nalazi u trenutku kada bi strateški interesi države, a približavanje EU to svakako jeste, morali da budu visoko iznad parcijalnih i sebičnih interesa političara. Naravno, građani imaju potpuno pravo da izraze svoje nezadovoljstvo i izlazak na ulicu kao znak protesta u neku ruku govori i o zdravoj demokratiji, međutim iskreno se nadam da protesti u Banjaluci zakazani za subotu neće prerasti u nasilje i završiti se sukobom. BiH je previše vremena izgubila zbog nedovoljno efikasnog sistema koji političarima na vlasti omogućava realizaciju sopstvenih interesa, a posledice toga su najbolnije za građane, konstatuje poslanica EP.

Fajon izražava nadu da će protesti biti mirni i istovremeno najavljuje da će u okviru posete delegacije svoje političke grupe u EP, Napredne alijanse socijalista i demokrata, od 13. do 15. juna biti u poseti BiH, kada će obići i Sarajevo i Banjaluku i detaljnije se upoznati sa trenutnim stanjem.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik pozvao je juče predstavnike opozicije da poslušaju apel srpskog patrijarha Irineja i otkažu današnji protest, a da rešenje za probleme nađu kroz razgovor. Dodik je u izjavi Tanjugu pozvao građane RS na toleranciju i mir i poručio da će miting simpatizera vlasti „Srcem za Srpsku! Stop izdaji!“ biti otkazan istog trenutka ukoliko se otkaže protest opozicije „Oslobodimo Srpsku!“, istakavši da od lidera opozicije očekuje da poslušaju apel patrijarha.

– Mi smo odmah rekli da naš miting zakazuju upravo lideri opozicije i oni ga i otkazuju. Drago nam je bilo da prihvatimo sugestiju Njegove svetosti da istog dana, kada je zakazan protest, u isto vreme da sednu lideri političkih partija, na bilo kom mestu i da razgovaramo. To bi bio najadekvatniji odgovor na molbu patrijarha, rekao je Dodik.

On je liderima opozicije poručio i da njegove pozive na razgovore i otkazivanje skupova ne shvate kao slabost. Predsednik RS istakao je da je u kontaktu sa liderima opozicije koje je, kako kaže, zatekla molba patrijarha i dodao da, ukoliko javni skupovi u centru Banjaluke ipak budu održani, očekuje da prođu u miru.


Lukač: Dolaze grupe s lošim namerama

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač rekao je juče da policija RS raspolaže informacijama iz više izvora da u Banjaluku dolaze grupe i pojedinci „sa lošim namerama“ iz Federacije BiH, Srbije i Hrvatske. „Te grupe će, ako uspeju da pokrenu nerede, povesti veću masu ka zgradama Skupštine i Vlade RS“, kazao je Lukač, preneli su elektronski mediji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari