Kult ličnosti Aleksandra Vučića se teško krnji, ali koga napadati kad se on u Srbiji za sve pita? 1Aleksandar Vučić u Užicu/ Foto: Nenad Kovačević

Kult ličnosti Aleksandra Vučića se teško krnji, dok je njegova Srpska napredna stranka glomazna i sa više pukotina i zato možda lakša meta opoziciji. Međutim, kako ne napadati Vučića kada se on u zemlji pita za sve – kažu sagovornici Danasa komentarišući reči lidera SNS i Srbije koji kaže da bi opozicija, „kad bi bila pametna“, bežala od napada na njega, jer se to odbija kao o beton.

Vučić se u ponedelajk iz Italije obratio javnosti i novinarima i komentarišući političke promene na čelu Crne Gore, pomenuo i opoziciju u Srbiji, ponovivši da ga ona neće pobediti jer se on, između ostalog, više za predsednika ne može ni kandidovati.

– Znate, da oni imaju malo političke pameti, sve bi napadali, a bežali bi od napada na mene. To bi im bilo pametno, to bi im svaki pametan istraživač mnjenja rekao, ma koliko ih to sekiralo i nerviralo. Jer to kada mene napadaju to se odbija kao o beton i samo meni donosi, a njima oduzima – rekao je Vučić.

Predrag Lacmanović, izvršni direkor agencije Faktor plus, za Danas kaže da sve zavisi na koji način se napada.

– Posao opozicjie jeste da napada vlast, a oličenje ove vlasti jeste lik i delo Aleksandra Vučića i svi znaju da bi pobeda nad njim bila pobeda nad sistemom. Međutim, ima istine da u tome da je to pogrešan pristup – smatra on.

Lacmanović objašnjava da je na prošlim izborima, Vučić imao najviše procenata i da ako napadate njega to znači da napadate 59 odsto onih koji su glasali za njega, a u prirodi je ljudi da brane svoj izbor i stav.

– S druge strane, često su ti napadi uvrede na njegov račun, poput toga da je bolestan ili psihički nestabilan ili pak da je diktator koji drži medije zatvorenim, iako ima dosta medija sa kojih čujemo takođe uvrede, a da niko zbog toga nije posebno sankcionisan. I na neki način i to pada u vodu. Imamo i ekonomsku i finansijsku stabilnost i prirodno je da oni koji su za Vučića ne primaju te kritike kao relevante i pitaju se šta to on loše radi kada su plate i penzije veće, grade se putevi, napredak se oseća…I svi napadi i uvrede padaju u vodu – opisuje on.

Ipak, prema njegovim rečima, postoji delimičan pad poverenja u samu stranku na lokalu ili uopšte i istraživači mogu da savetuju opoziciju da se usmeri na napade na tom nivou.

– Jer imao kult ličnosti Aleksandra Vučića koji se teško krnji i partiju koja je glomazna i verovatno više ima pukotina i može da se ukaže na greške i pogrešne odluke i izjave – navodi Lacmanović.

On kaže da je opozicija usitnjena i da njeni napadi na Vučića izgledaju kao udari malih glisera ne prekookeanski brod, te da bi kritike opozicije možda bile jače i prihvaćene kada bi se opozicija ukrupnila.

Politikolog Boban Stojanović smatra da Vučić i jeste i nije u pravu.

– Po opštinama i gradovima, na lokalnom nivou i u lokalnim kampanjama svakako opozicioni fokus bi trebalo da bude na lokalnim kabadahijama, na ljudima koje svi znaju i znaju šta su bili pre SNS vlasti, a šta su posle. I da adresiraju lokalne teme, lokalne primere i slično – navodi on.

Ali kako dodaje, za nacionalne teme i za politiku na visokom nivou neozbiljno je kritike adresirati na neke ljude, ministre i slično kada znamo ko je odgovor.

– Na primer u vezi sa Kosovom, zamislite nekog opozicionara koji bi kritikovao Petkovića iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju, a da ne adresira Vučića kao problem. A i za većinu koruptivnih afera – ukazuje Stojanović.

Prema njegovim rečima, svakako je izbor tema važan i često se greši u potenciranju nekih stvari.

– Ali zamislite opoziciju koja u ovakvoj državi ne kritikuje Vučića koji se realno pita za sve, od zapošljavanja čistačica u školi u Blacu do uvođenja sankcija. Problem je u tome gde kritike mogu da se čuju i kakvi su propagandni mediji, a ne u tome koga opozicija kritikuje oko nacionalnih tema – zaključuje on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari