Kurti: Beograd kontroliše Srpsku listu i meša se u unutrašnja pitanja Kosova 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LIČOVSKI

Premijer Kosova Aljbin Kurti je danas na Tviteru napisao da je odbijanje Srpske liste da učestvuje na lokalnim izborima zakazanim za 23. april „znak kontrole Beograda nad strankom i neprekidnog mešanja u unutrašnje poslove Kosova“.

Istovremeno je Srpska lista saopštila da na predstojećim vanrednim lokalnim izborima u opštinama sa srpskom većinom na severu ne učestvuje zbog „posledica kontinuiranog institucionalnog nasilja“, koje „sprovodi režim Aljbina Kurtija“.

„Pre svega zbog neispunjenja naših jasnih zahteva zbog kojih smo napustili kosovske institucije, a to je formiranje Zajednice srpskih opština i povlačenje svih specijalaca sa severa Kosova“, navedeno je u saopštenju.

Vanredni izbori za gradonačelnike opštine Severna Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok su raspisani za 23. april nakon što su gradonačelnici iz redova Srpske liste podneli ostavke zbog odluke vlade Kosova da sprovede proces preregistracije sa srpskih na kosovske tablice.

Prethodno raspisani izbori za 18. decembar prošle godine bili su odloženi na zahtev međunarodne zajednice.

Rok za podnošenje kandidatura je istekao 22. marta.

Iz Centralne izborne komisije Kosova je saopšteno da nije bilo novih prijava, već da je samo potvrđena kandidatura onima koji su se prijavili za učešće na izborima 18. decembra. To znači da ima ukupno 11 kandidata iz četiri politička subjekta, od kojih su samo dvoje iz redova srpske zajednice.

Srpska lista navodi da je odluku da ne učestvuje na ovim izborima donela u skladu „sa stavovima građana koje zastupa godinama unazad“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari