Kurti o ubistvu premijera Srbije: I dalje postoje pretnje po živote onih koji osporavaju autoritarnu vlast, Đinđić platio cenu jer je isporučio Miloševića u Hag 1foto EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Pre 20 godina ubijen je nekadašnji premijer Srbije, Zoran Đinđić. Ovim povodom se u Beogradu na više lokacija odaje pomen, dok se ujedno oglašavaju političari – kako iz vlasti, tako i opozicije. Oglasio se i jedan iz Prištine – kosovski premijer, uz poruku da u Srbiji „i dalje postoje pretnje po živote onih koji osporavaju autoritarnu vlast“.

Kao i prošle godine, i na 21. godišnjicu ubistva Đinđića – oglasio se i kosovski premijer, Aljbin Kurti, prenosi Kossev.

Kaže – Đinđić je tako platio cenu za svoj prozapadni i proreformski stav, koji je, tvrdi, uključivao i odlazak u Hag Slobodana Miloševića.

„Na današnji dan, pre 21 godinu, ubijen je Zoran Đinđić. To je cena koju je platio za prozapadni i proreformski stav, koji je uključivao i Miloševićev odlazak u Hag“, naveo je Kurti na mreži X.

Dodao je da ni danas u Srbiji nije bolje:

„Pretnje po živote onih koji osporavaju autoritarnu moć i dalje postoje“.

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je i da sukobe na Kosovu ne uzrokuju etničke razlike, već autokratija u Beogradu povezana sa despotom u Moskvi.On je nakon otvaranja Državnog centra za obuku za sajber bezbednost na Kosovu, odgovarajući na pitanje novinara o upozorenjima američkih obaveštajnih agencija o mogućim međuetničkim sukobima na Zapadnom Balkanu, rekao da etnička razlika nije uzrok sukoba.

„Sukobi nisu međuetnički, etnička razlika nije uzrok sukoba, već autokratija u Beogradu povezana sa despotom u Moskvi. Uvek smo upozoravali da nedemokratske države u našem regionu, ne samo one na istoku Evrope, predstavljaju opasnost po bezbednost i mir, ali to, naravno, niko ne može sagledati detaljnije i dublje od SAD. Radimo da se pripremimo koliko možemo i znamo, zbog čega je otvoren ovaj Državni centar za sajber bezbednost, kako bi se za to pružila obuka“, kazao je on.

Godišnji izveštaj o globalnim pretnjama američke Kancelarije direktora nacionalne obaveštajne službe upozorava na mogućnost da se Zapadni Balkan suoči sa povećanim rizikom od lokalizovanog međuetničkog nasilja tokom 2024. godine, posebno u Bosni i Hercegovini, gde lider bosanskih Srba Milorad Dodik ima za cilj secesiju Republike Srpske, ali i na Kosovu, gde su tenzije prošle godine dostigle kritične tačke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari