Kurti: Dobio sam upozorenja o smanjenju podrške Zapada ako Kosovo ne bude konstruktivno 1Foto: EPA / VALDRIN XHEMAJ

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je danas da je dobio upozorenja o mogućnosti smanjenja podrške Zapada, ukoliko Kosovo ne bude konstruktivno u dijalogu sa Srbijom, ali je ocenio i da je Kosovo konstruktivna strana u tom procesu.

Kurti je za Radio Slobodna Evropa, govoreći o evropskom planu za normalizaciju odnosa dve strane, rekao da mu on nije predstavljen u formi „uzmi ili ostavi“, već kao platforma za dalju diskusiju.

On je ponovio da je evropski predlog dobra osnova za razgovor, ali je rekao da ne sadrži sve ono što bi Kosovo želelo.

Kurti je dodao i da očekuje intenzivan dijalog sa Srbijom, kako bi dogovor bio postignut „u pomenutom vremenskom okviru, a to je mart 2023. godine“.

„U preambuli (nacrta sporazuma) ima pet rečenica, a ukupno deset članova. Takođe sam poslao svoje komentare, jer mi nikada nije rečeno da je ovo predlog ‘uzmi ili ostavi’. Dakle, takvog ultimatuma nikada nije bilo. Stoga smo i rekli da to u principu smatramo dobrom osnovom za dalje razgovore, za koje se obavezujemo da razgovaramo kad god nas pozovu u Brisel“, kazao je Kurti.

Kosovski premijer naveo je da je potrebno mnogo toga razjasniti u tom sporazumu, pošto on postaje u potpunosti primenjiv kada se otklone nejasnoće.

„Sada, na poslednjem sastanku koji smo imali 20. januara, insistirao sam da i pet država EU koje ne priznaju Kosovo, činom sporazuma promeni stav, jer se upravo pomaže puna normalizacija (odnosa) kroz priznanje petorke koja se još nije pridružila većini država članica Evropske unije“, kazao je on.

Dodao je da njegova glavna primedba koju je pomenuo na prošlom sastanku, iako ima i drugih, ima veze sa univerzalnim priznanjem koje je potrebno u okviru Evropske unije i NATO-a, gde Kosovo teži da se učlani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari