Kurti: Dokumentima bez potpisa samo se meri puls građana i političara 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je danas da dokumenta koja nemaju potpis određenih institucija imaju za cilj da „mere puls građana i političara“ i ponovio da konačni sporazum sa Srbijom treba da bude zasnovan na međusobnom priznanju.

Komentarišući dokument koji je ovih dana predstavila agencija „Albanianpost iz Tirane, Kurti je rekao da to neće komentarisati jer je tekst bez autora, te da je napravljen samo da bi se izmerio puls građana i političara.

„Normalizacija odnosa Kosova i Srbije treba da se obavi međunarodno-pravno obavezujućim sporazumom i u središtu toga treba da bude međusobno priznanje. Kruže razni dokumenti, ali smatram da nije korisno i pošteno da ih komentarišem. Dokumenti koji nemaju autora napravljeni su da mere puls građana i političara. Ali dijalog u kome sam ja učestvovao su ti razgovori i sastanci u Briselu i samo dokumente koji se tamo rade treba uzeti kao zvanične i vredne komentara sa moje strane, a ponekad bih rekao i sa vaše strane. Nije dobro komentarisati dokumente čiji je autor nepoznat“, rekao je on.

Kurti je na konferenciji za medije posle digitalnog samita Zapadnog Balkana, koji se održava u Prištini, govorio i o štrajku u obrazovanju.

Kurti je rekao da je vlada napravila neke korake napred, ali da ucene štrajkača ne prestaju i najavio da će se o pitanju štrajka prosvetnih radnika popodne sastati sa predstavnicima Evropske unije za obrazovanje.

I na današnjem sastanku Parlamentarne komisije za obrazovanje kojem su prisustvovali predstavnici Ujedinjenog sindikata obrazovanja, nauke i kulture Kosova, došlo je do oštrih reči i vređanja predsednika tog sindikata Rahmana Jašarija od strane poslanika vladajućeg Samoopredeljenja posle čega je on napustio sastanak i novinarima izjavio da će se štrajk zaposlenih u javnom sektoru nastaviti.

Već 20 dana najveći broj škola ne radi i oko 320 hiljada učenika je van školskih klupa.

Takođe ne rade ni zaposleni u opštinama i drugim javnim institucijama na Kosovu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.