Kurti: Francusko-nemački predlog je osnovni sporazum, ali ne i konačan 1foto EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je danas da je evropski predlog, koji je poznat kao francusko-nemački predlog, okvir za osnovni sporazum između Kosova i Srbije, a ne konačan.

„Nije konačan, to je ipak okvir, to je osnovni dogovor, ali nije konačan. Ovaj sporazum, koji ima čitave paragrafe i rečenice koje su preuzete po modelu dve Nemačke, i dalje je samo osnovni sporazum, a ne pravno obavezujući, međunarodno obavezujući sporazum, šta nam treba“, rekao je Kurti na sednici Skupštine Kosova.

On je rekao da je za postizanje dogovora potreban dug proces pregovora i da ne može biti konačnog sporazuma bez međusobnog priznanja.

„Ono što nam je potrebno je međusobno priznanje. Ne može biti konačnog dogovora bez međusobnog priznanja u centru. Nije finale. Sporazum, po modelu dve Nemačke, deli međusobno priznanje na de fakto i de jure. Dakle, ako bismo nešto rekli o predlogu koji nam je ponuđen, paragrafi koji su preuzeti po uzoru na dve Nemačke iz 1972. godine su paragrafi koji se upravo odnose na to faktičko priznanje“, kazao je Kurti.

Prema njegovim rečima, u okviru preambule ima pet rečenica.

„U preambuli se pominju nacionalne manjine, ali šta će se uraditi sa ovom frazom zavisi od političkih dešavanja i daljeg pregovaračkog procesa. Ono što sam rekao od septembra, ovaj predlog predstavlja dobru osnovu za dalju diskusiju i solidnu platformu za napredovanje. Nisam odbio predlog, ali sam rekao da ćemo moći dalje da razgovaramo po ovom osnovu“, rekao je Kurti.

Kurti je rekao da proteklih godina nije bilo predloga evropskih, demokratskih koncepata sa univerzalnim vrednostima.

„To je bilo ono što biste mogli nazvati ideologijom rešavanja problema. Smatra se da imate problem i da ga morate rešiti na veoma poseban način. Prošli pristup je bio ovakav, rešavanje problema, bez koncepata i univerzalnih kategorija. U ponuđenom predlogu su univerzalne kategorije. Od samog početka to su nezavisnost, demokratija, teritorijalni integritet, suverenitet, samoopredeljenje i ljudska prava. Sve su univerzalne vrednosti. Osnovni sporazum koji u sebi ima univerzalne vrednosti, smatram ga poštenim i korisnim za Kosovo“, rekao je Kurti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari