Kurti: Imamo jasnu viziju - želimo članstvo u NATO 1FOTO EPA-EFE/KENZO TRIBOUILLARD / POOL

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je danas u Briselu da Kosovo želi članstvo u vojnom savezu NATO.

„Imamo jasnu viziju. Želimo članstvo u NATO. To bi nam omogućilo da pružimo ono što su miroljubive i demokratske države i nacije pružile i još uvek pružaju našoj zemlji i građanima. U tom smislu, članstvo u NATO-vom programu ‘Partnerstvo za mir’ bilo bi oslonac“, rekao je Kurti posle razgovora sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.

Kurti je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Stoltenbergom naveo da institucije i građani Kosova imaju razloga za oprez zbog, kako je rekao, „destruktivnog pristupa severnog suseda“ i prema Kosovu i prema „regionu uopšte“, u okviru „ruskog plana štetnog po Evropu i Balkan“.

On je dodao da su vlada Kosova i on kao premijer posvećeni tome da kosovska politika bude u potpunom skladu sa NATO i dodao da je Kosovo spremno da učestvuje u svakom projektu NATO u punom kapacitetu.

Kurti se zahvalio savezu NATO na dosadašnjem angažmanu na Kosovu.

„Doprinos NATO-a uspostavljanju, razvoju i profesionalizmu kosovkih bezbednosnih snaga predstavlja uspeh za primer“, naveo je Kurti.

On je dodao da je Kosovo posvećeno ekonomskom razvoju, dobrobiti građana, demokratiji, ljudskim i manjinskim pravima, bezbednosti i sigurnosti za sve, vladavini prava i ustavnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari