Kurti: Kosovo je u stanju da se brani 1FOTO EPA-EFE/KENZO TRIBOUILLARD / POOL

Kosovski premijer Aljbin Kurti ocenio je danas da bi eventualni rat između Rusije i Ukrajine mogao da podstakne Srbiju da „postane agresivnija“, ali da SAD i NATO ostaju na Kosovu, čiji građani su u stanju da se brane „ako se ukaže potreba“.

Kurti je naveo da Srbija ima bliske kulturne, istorijske i vojne veze sa Rusijom, prenosi Kosovo onlajn pisanje prištinskih medija na albanskom.

Za Kosovo je, kako je rekao, orijentacija prema Sjedinjenim Američkim Državama „vitalna“.

„Kao demokratska republika, ne možemo zanemariti emancipatorske rezultate američke demokratije, kao i evropske. Samo učešće naših međunarodnih saveznika u našem oslobođenju bio je veliki trenutak emancipacije naših prava i garancije slobode. Mi smo demokratska republika koja kaže ‘da’ (za) NATO i Evropsku uniju, jer smatra da je transatlantska veza aktuelna kao nikad ranije“, istakao je Kurti.

NATO će ostati na Kosovu, ali, naglašava, ako se ukaže potreba – građani Kosova su u stanju da se brane.

„Mislim da Kosovo ima velike ljude sa velikom voljom i hrabrošću, sa jedne i sa druge strane, mislim da su naše odbrambene i bezbednosne snage i NATO, posebno SAD, tu da ostanu. Mi smo uvereni da ćemo pobediti u svakoj budućoj krizi koja se može desiti, ali ne želimo da je imamo“, izneo je Kurti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari