Kurti najavio 1,000 novih pripadnika KBS i policije, „neće moći da nas zaustave, ni na jugu, ni na severu“, Srbi reaguju 1FOTO: Samoopredeljenje FB

Kosovskim snagama sledeće će se godine pridružiti još 600 pripadnka KBS, koje vlasti nazivaju vojnicima i još 500 policajaca.

Informaciju je danas saopštio kosovski premijer Aljbin Kurti na skupu Samoopredeljenja uz poruku:

„Recite svim aktivistima i građanima da neće moći da nas zaustave ni na jugu ni na severu“.

Podsetivši na ubistvo policijskog narednika Afrima Bunjakua u Banjskoj, Kurti je najavio da će se kosvske bezbednosne snage – policija i KBS uvećati za preko 1000 pripadnika.

„U 2024. imaćemo još 600 vojnika i 500 policajaca više za pravo i ustavnost, za odbranu i bezbednost našeg Kosova“, rekao je on, javlja Koha, prenosi KoSSev.

Ipak, u sali hotela Emerald u Prištini, u kojoj se okupilo nekoliko stotina pripadnika Samoopredeljenja, uz kosovskog premijera, ministre, gradonačelnike i ostale javne funkcionere, izložena je bila samo albanska nacionalna zastava, odnosno, državna zastava Republike Albanije.

Kurti, umesto dijalogom, želi da reši problem militarizacijom, poručuje Srpska lista dok poziva međunarodno zajednicu da reaguje i „spreče Кurtijeve planove koji bi svojim ostvarenjem značio progon srpskog naroda sa svojih vekovnih ognjišta i stvaranje policijske države u pokušaju“.

Kurti otvoreno preti Srbima i direktno negira smisao dijaloga, poručuje Petar Petković.

„Reč je i o najdirektnijoj negacijiji samog smisla dijaloga, i jasno je da on ne misli o suživotu i međunacionalnom poverenju, jer njegov plan je monoetničko ‘Kosovo’, a jačanje policije i KBS je sredstvo da dođe do tog cilja“, saopštio je vd direktora Kancelarije za KiM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari