Kancelarija za KiM i Srpska lista osudili Kurtijevu najavu angažovanja dodatnih snaga policije 1Foto FoNet Aleksandar Barda

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da je kosovski premijer Aljbin Кurti najavom angažovanja dodatnih 500 takozvanih policajaca i 600 pripadnika takozvane Kosovske bezbednose službe u narednoj godini i porukom da ih niko neće zaustaviti ni na jugu ni na severu, još jednom pokazao lice ratnog poglavice, i izneo najotvoreniju pretnju Srbima na Кosovu i Metohiji.

„Dodatne policijske i paravojne snage koje Кurti namerava da angažuje ne služe za odvraćanje bilo kakve spoljne pretnje, jer takva pretnja ne postoji, već je reč o jačanju formacija za zastrašivanje i terorisanje srpskog življa na Кosovu i Metohiji u cilju nastavka etničkog čišćenja Srba od strane Кurtija“, navedeno je u saopštenju.

I Srpka lista je ocenila da i pored jasnih poziva iz međunarodne zajednice da se zaustavi dalja eskalacija i da Priština započne formiranje Zajednice srpskih opština, Aljbin Кurti je današnjom izjavom izneo očiglednu pretnju Srbima i na severu i na jugu Кosova i Metohije.

„Formiranje dodatnih jednonacionalnih oružanih formacija u ovakvom trenutku odraz je očigledne želje da se umesto dijalogom problemi rešavaju militarizacijom ovog prostora i oružanim formacijama“, navela je Srpska lista.

Pozvali su međunarodne aktere da podignu glas i spreče Кurtijeve planove koji bi svojim ostvarenjem značio progon srpskog naroda sa svojih vekovnih ognjišta i stvaranje policijske države u pokušaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari