Kurti: Nečuvena i neprihvatljiva presuda Salji Mustafi 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Premijer Kosova Aljbin Kurti ocenio je danas kao nečuvenu i neprihvatljivu kaznu od 26 godina zatvora koja je izrečena bivšem pripadniku Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Saljiju Mustafi.

Kurti je na svom fejsbuk nalogu ocenio da je kazne izrečena „oslobodiocu teža nego onima koji su izveli genocidnu agresiju“ na Kosovu.

„Ova presuda je nečuvena. Kakva je poruka koju ova presuda daje Ukrajincima koji se danas bore protiv agresora? Ostajem u nadi da će nezavisne pravosudne institucije shvatiti nepravdu i da će se to odraziti na druge nivoe presude“, napisao je Kurti.

Prema njemu borba svakog naroda protiv osvajača i okupatora je univerzalno pravo, i neprihvatljivo je kada se oslobodiocu sudi strože nego genocidnom agresoru.

Uporedio je kazne izrečene Saši Cvijanu koji je učestvovao u masakru porodice Bogujevci, Durići i Ljugaliu, kada je ubijeno 16 albanskih civila, koji je osudjen na 20 godina zatvora.

„U međuvremenu, postoje hiljade ubica iz Srbije koji nikada nisu kažnjeni niti im je suđeno za zločine koje su počinili na Balkanu. Samo 26 Srba osuđeno je za više od 12.000 ubistava i preko 20.000 seksualno zlostavljanih na Kosovu. Čini mi se da je svaki od srpskih osuđenika u proseku ubio preko 462 Albanca i silovao 770 ljudi“, ocenio je Kurti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari