Kurti o bici na Košarama: OVK se borila za oslobođenje, Srbi za zemlju koja nije bila njihova 1foto (BETAPHOTO/STA/Nebojša Tejić/DS)

Premijer Kosova Aljbin Kurti ocenio je danas, povodom 24. godišnjice bitke na Košarama, na granici SRJ i Albanije, da se Oslobodilačka vojska Kosova (OVK) „borila za oslobođenje od Srbije“, dok su se srpske snage „borile za zemlju koja nije bila njihova“.

Kurti je na Fejsbuku napisao da su od 9. aprila do 10. juna 1999. godine hiljade vojnika OVK učestvovale u žestokim borbama sa srpskim trupama, što je rezultiralo velikim brojem mrtvih i ranjenih na obe strane, preneo je portal Kossev.

Prema njegovim rečima, OVK je u „pravednoj borbi za slobodu Kosova imala pomoć braće vojnika iz Albanije, stranih dobrovoljaca i NATO alijanse“, dok su se srpske snage „borile u nepravednoj bici za zemlju koja nije bila njihova i za koje je bitka na Košarama bila pakao na zemlji“.

Kosovski premijer naveo je da su 9. aprila 1999. godine vojnici Oslobodilačke vojske Kosova rano ujutru „napali srpsku vojsku, sa ciljem da razbiju granicu između Republike Albanije i Jugoslavije“, kao i da je bitka na Košarama „jedna od najvećih i najvažnijih u borbi za slobodu Kosova“.

„Bitka na Košarama je garantovala Oslobodilačkoj vojsci Kosova jednu od najposebnijih zasluga u ratu, a to je razbijanje granice između Republike Albanije i Jugoslavije, uspostavljene 1913. godine i obnavljane nekoliko puta tokom godina, što je Albance razdvojilo skoro jedan vek“, kazao je Kurti.

On je ocenio da je tokom rata to omogućilo prolaz naoružanja i dobrovoljačkih trupa OVK sa teritorije Albanije na Kosovo, ali i da je nakon završetka rata ta bitka „fizički ujedinila Albance“.

„Među počastima herojima palim za slobodu danas izgovaramo slavu palima u bitkama na Košarama, kao i počasti ranjenicima koji su od tada do danas nosili rane rata za slobodu Kosova. Uspomene i istorija, počasti i ponos“, napisao je Kurti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari