Kurti pisao Zelenskom: Srbija želi naše domove, kao Rusija vaše 1Foto: Beta/AP/Franc Zhurda

„Ne postoji ništa što bi Rusija i Srbija želele više od toga da prošire sukob iz Ukrajine na Zapadni Balkan. Vaša svrha je naša svrha, vaša borba je naša borba“, napisao je kosovski premijer Aljbin Kurti u pismu ukrajinskom predsedniku, Volodimiru Zelenskom.

Povod za pismo bilo je ovonedeljno obeležavanje godišnjice rata u Ukrajini, piše KoSSev.

Kurti je Zelenskom poručio da se širom sveta često šalju čestitke povodom obeležavanja godišnjica nezavisnosti i oslobođenja, ali retko kada pohvale na „godišnjicu stalnog otpora“.

„Mi smo dva naroda koji su izgubili mnoge od naših najboljih građana zbog imperijalističkih planova susednih zemalja za otimanje zemlje. Iako smo geografski udaljeni, sa populacijama veoma različitih veličina, naše istorije u prošlom veku i danas dele izuzetne sličnosti. U toj istorijskoj prilici se naši putevi ukrštaju“, poručuje mu Kurti.

Kaže da su Albanci pre 23 godine započeli otpor, te da im je NATO pomogao da „okončaju genocidni ciklus Srbije“.

„Devetnaest svetskih demokratija okupilo se da zaustavi genocid Srbije nad našim narodom. Sada ste na prvoj liniji novog rata koji mora da okonča genocid Rusije nad vašim narodom i njene imperijalne pokušaje da preuzme vašu teritoriju. I opet vas podržavaju demokratije, članice NATO-a, kao što su podržale nas“, dodaje Kurti.

Kaže da se Zelenski bori za odbranu demokratije, teritorijalnog integriteta, ljudskih prava i sloboda, prava naroda i suvereniteta države.

„Ove vrednosti još uvek su u igri i u našem regionu: glavni saveznik Rusije na Balkanu, naš severni i severoistočni sused – Srbija, još uvek gaji tanko prikrivenu želju da potkopa naš suverenitet i uzme naše domove“, dodaje Kurti.

Zelenskom kaže i da nema ničeg što bi Rusija i Srbija želele više od toga da prošire sukob iz Ukrajine na Zapadni Balkan.

„Vaša svrha je naša svrha; vaša borba je naša borba“, naglašava kosovski premijer.

Zelenskom poručuje da ima punu podršku Kosova, te mu je poželeo „odlučnu pobedu“.

„Bićemo uz vas za obnovu vaših gradova, povratak vaših ljudi, mentalnu i fizičku rehabilitaciju vašeg društva i vaše najbrže pristupanje NATO-u i EU“, zaključuje Kurti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari