Kurti predložio tri opcije za izlazak iz štrajka, sindikalci to odbili 1Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

Kosovski premijer Aljbin Kurti je posle sastanka sa štrajkačkim odborom Unije nezavisnih sindikata Kosova (UNSK) izjavio kako su zahtevi sindikata nelogični i opasni.

„Tražili su 100 evra, mi smo rekli 50, a oni ili sve ili ništa. Ovaj metod ucene nije fer. Državu ne treba da ucenjuje neko ko je najglasniji. I to ne za uslove rada, već za novac. Zahtevati potpuno ispunjenje zahteva je i nelogično i opasno. U narednim danima i nedeljama saznaćemo o čemu je reč. Obrazovanje i nastavnici nisu u pitanju. Rekli su da ćemo se konsultovati sa članstvom“, rekao je Kurti na konferenciji za novinare.

Dodao je da je iz vlade na sastanku sa predstavnicima štrajkačkog odbora predloženo „još tri stvari, za koje su obećali da će pitati članstvo“.

„Na sastanku nam je rečeno da će (štrajkački odbor) pitati članstvo, ali kada su napustili sastanak rekli su da će se štrajk nastaviti. Kada su pitali članstvo“, rekao je Kurti.

Predsednik Štrajkačkog odbora UNSK i predsednik Ujedinjenog sindikata obrazovanja, nauke i kulture Rahman Jašari je medijima posle sastanka sa premijerom Kurtijem rekao da nisu ispunjeni njihovi zahtevi i da će oni nastaviti sa štrajkom.

Štrajk zaposlenih u javnom sektoru je počeo 25. avgusta i u njemu učestvuju značajan deo od 83.000 zaposlenih u javnom sektoru, zbog čega je do sada van školskih klupa ostalo više od 300.000 učenika osnovnih i srednjih škola.

Sindikalci zahtevaju dodatnih 100 evra do donošenja Zakona o platama i početka njegove primene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari