Kurti: Odvojiti proces članstva Kosova u EU od normalizacije odnosa sa Srbijom 1Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je na konferenciji za novinare nakon samita „Zapadni Balkan u susretu sa EU”, održanog u Skoplju, da kad god ima priliku zahteva da se proces članstva Kosova u EU odvoji od procesa normalizacije odnosa sa Srbijom.

„Pošto smo normalna, demokratska država koja treba da normalizuje odnose sa državom koja nije demokratska, a prema najprestižnijim međunarodnim organizacijama u pitanju je hibridni režim, ne treba da budemo kažnjeni. Predali smo zvaničnu aplikaciju za članstvo u EU 15. decembra 2022. godine. Čekamo upitnik sa hiljadama pitanja Evropske komisije i bićemo strpljivi i pažljivi da na sva odgovorimo. Međutim, nije fer da zemlja u kojoj je volja za ulazak u EU 94 odsto građana, ostaje talac pitanja normalizacije sa zemljom u kojoj volja za ulazak ostaje na 35 odsto i ostaje iza nas u pogledu vladavine prava i poštovanja ljudskih i manjinskih prava. Proces članstva Kosova u EU treba odvojiti od procesa normalizacije odnosa sa Srbijom. Razumem da je EU suštinski dobar sused, ali se mora razumeti da nije lako normalizovati odnose sa državom kojoj nije prioritet ni Zapad, ni demokratija“, rekao je Kurti.

On je rekao da se dijalog trenutno vodi na nivou glavnih pregovarača i da nema ništa novo u vezi sa eventualnim susretom na visokom nivou.

U međuvremenu, Kurti je rekao da Kosovo nije uvelo nikakve trgovinske mere protiv Srbije, već da ima mere bezbednosti i da će one ostati sve dok, kako je rekao, „teroristička grupa koja stoji iza napada u Banjskoj 24. septembra ne bude slobodna u Srbiji“.

„U 2023. godini koja je za nama, imali smo tri masovne zaplene oružja i municije na severu Kosova – 23. juna, 5. septembra i 24. septembra, kada su ubili našeg policijskog narednika, heroja nacije Afrima Bunjaku. Svo oružje je proizvedeno u Srbiji i dolazilo je iz Srbije. Kada se ovome doda da su u velikoj meri pripadnici te grupe slobodni u Srbiji, na čijem je čelu Milan Radoičić, onda su neophodne mere bezbednosti“, rekao je Kurti.

Na pitanje o inicijativi „Otvoreni Balkan“, Kurti je medijima rekao da ona „nema strategiju razvoja, nema pravila Evropske unije, niti transparentnost“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari