O čemu je govorio Aljbin Kurti u Skoplju? 1Iks/Dimitar Kovačevski

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je tokom okruglog stola u Skoplju, u okviru samita lidera Zapadnog Balkana, da u cilju ekonomske integracije regiona i zbližavanja građana moraju da se zaustave bezbednosne pretnje.

„Dublja integracija i povećan promet robe i ljudi zahtevaju međusobno poverenje i normalne odnose naših zemalja, institucija i ljudi. To se ne može desiti ako se slobode prometa robe koriste za kretanje oružja i municije ili za sponzorisanje terorističkih napada“, rekao je Kurti.

On je istakao da je normalizacija odnosa na osnovu međusobnog priznavanja ključna.

„EU predstavlja strateški izbor rukovodstva jedne države. Naša je dužnost da reformišemo i ispunimo uslove, a EU će onda suditi po zaslugama“, rekao je Kurti.

Generalni direktor za susedstvo i pregovore o proširenju u Evropskoj komisiji Gert Jan Kopman rekao je da ideja o proširenju EU ubrzava pristupanje zemalja Zapadnog Balkana bloku, te da ga ohrabruje entuzijazam.

„Lekcije iz prethodne ekspanzije pokazuju da je tržište ključ. Napominjemo i činjenicu da su tržišta zemlje porasla odmah nakon ulaska u EU. Do sada su trostruko porasli, a sa ovim se stvari menjaju. Dakle, ovo je plan rasta i potrebno je mnogo rada. Ulazak na naše zajedničko tržište zahteva mnogo posla. Zasukali smo rukave da se upustimo u ovom pravcu. Mi ćemo vam pomoći da se integrišete jedni sa drugima, dok se ne integrišete u zajedničko tržište. Smatram to veoma važnim, jer bez regionalne integracije jednostavno ne možete u potpunosti iskoristiti prednosti našeg zajedničkog tržišta. Stoga je uslov u ovom delu plana rasta da se ne blokiraju susedi. Možete blokirati sebe ako blokirate svoje komšije“, rekao je Kopman.

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski izjavio je da Zapadni Balkan mora preduzeti važne korake ka harmonizaciji za zajednički ekonomski razvoj.

On je istakao da zemlje Zapadnog Balkana mogu imati koristi od reformi, na putu ka EU integracijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari