Kurti: Radoičić je samo egzekutor, Vučić je planirao i naredio teroristički napad na Kosovo 1Foto: EPA-EFE/ARBEN LLAPASHTICA

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je danas da je Milan Radoičić, potpredsednik Srpske liste, samo egzekutor nedeljnog napada na severu Kosova, dok ga je predsednik Srbije Aleksandar Vučić isplanirao i naredio.

On je u intervju za Al Džaziru Balkans rekao da „u Beogradu danas za predsednika imate malog Putina“, kao i da su napadači u selu Banjska u nedelju, 24. septembra imali opremu koja je proizvedena u Srbiji i koja se ne može kupiti na slobodnom tržištu.

Kurti je rekao da je Radoičić dobio logističku, vojnu, opremu i pripremu od strane Beograda, a takođe dobio je i političke naredbe od predsednika Vučića.

„Ima bezbroj fotografija gde je Milan Radoičić blizu Vučiću na raznim sastancima u Beogradu i meni nije uopšte nikakva sumnja da je Radoičić samo egzekutor. Onaj koji je planirao i naredio ovaj teroristički, zločinački napad na našu državu, da bi prekršio naš teritorijalni integritet, nacionalnu sigurnost i državnu bezbednost, jeste niko drugi no predsednik Vučić“, kazao je Kurti.

Kurti je rekao da oni pokušavaju da nas vremoplovom vrate u 90-te, i dodao da „sada Slobodan Milošević je Aleksandar Vučić, dok Željko Ražnjatović Arkan jeste ovaj Milan Radoičić, koji je inače veoma poznat po raznim zločinima po Kosovu, pogotovo na severnom delu, ali i krijumčarenju tamo“.

Upitan šta je bio cilj napada u Banjskoj, Kurti je rekao da su želeli da u manastir Banjska uđe kosovska policija, pa potom da po svetu dele fotografije gde se vide meci po zidovima manastira.

„To se nije desilo, jer je naša policija veoma jaka i veoma profesionalna, i oni (napadači) su pobegli. Trojica terorista su ubijena od strane naše policije, nekoliko njih je zatvoru, a mi želimo ekstradiciju onih drugih koji su pobegli, jer oni su sad u Srbiji, neki po bolnicama tamo, a neki možda i slobodni građani“, rekao je kosovski premijer.

Dodao je da Kosovo traži da teroristi i zločinci koji su izvršili taj čin agresije „budu ekstradicirani Republici Kosovo“.

Rekao je da su neki napadači u Banjskoj poznati institucijama Kosova, iako su imali maske, jer su oni postavili 16 borbenih barikada u decembru prošle godine, kao i da su to isti koji su ranjavali vojnike KFOR-a, policiju i novinare krajem maja ove godine.

„Mi poznajemo, to su Severna brigada i Civilna zaštita, ali pod direktnom kontrolom i vodstvom službenog Beograda. Znači, ove paramilitarne formacije imaju i svoju opremu i pripremu od Srbije, ali takođe od države Srbije dobijaju i naredbe, kao što je bilo ove nedelje, za destabilizaciju Kosova“, kazao je on.

Upitan kako procenjuje trenutnu bezbednosnu situaciju na Kosovu Kurti je rekao da je situacija sada mirna, ali da ponovne agresije nisu isključene.

„E sad, sva ta municija i oružje koje je dospelo na severni deo Kosova iz Srbije je zapravo oružje za rat. Oni su hteli samo početak tog rata da bude u nedelju 24. septembra. I vi znate veoma dobro kako je rat počeo u Sarajevu. 1. marta 1992. godine, tokom jedne svadbe, ranjen je jedan pravoslavni srpski pop. Mi smo bili veoma oprezni da se ništa slično ne događa. Ali ja mislim da su oni hteli da ponove scenario iz početka rata u svim republikama koje su izašle iz nasilnog raspada bivše Jugoslavije“, rekao je Kurti.

Prema njegovim rečima, sada je situacija još kompleksnija zbog toga što su „Severna brigada“ i „Civilna zaštita“ dve terorističke organizacije koje, kako je naveo, imaju veze sa „Noćnim Vukovima“ i sa „Vagnerom“.

Ocenio je da Srpska lista jedan ogranak Srpske napredne stranke (SNS) iz Beograda.

„To nije prava stranka. Glavni smisao Srpske liste na Kosovu jeste da ne dozvoljava nijednu drugu političku stranku Srba sa Kosova. Nema demokratije bez ljudskih prava, bez vladavine prava i bez političkog pluralizma. Ali u Srbiji imaju jedan srednjovekovni model – jedna država, jedan lider, jedan vođa i jedna stranka. Zato im je ovde svrha da se bore, da ne postoji nikakva druga politička organizacija Srba sa Kosova, osim njih. A oni su ogranak vladajuće stranke u Srbiji“, kazao je kosovski premijer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari