"Vučić izvučen na brisan prostor": Kako su se Vukadinović i Korać usaglasili da je Vučićeva kosovska politika doživela krah? 1foto: FoNet Milica Vučković; (BETAPHOTO/MEDIJA CENTAR BEOGRAD/MO); Beta/AP Photo/Visar Kryeziu

Nakon oružanog sukoba u selu Banjska, na severu Kosova i Metohije, u svojim javnim istupima su se i Žarko Korać i Đorđe Vukadinović, iako različitih ideoloških pozicija, usaglasili da je kosovska politika Aleksandra Vučića doživela krah. Naši sagovornici kažu da nije teško usaglasiti se sa tom tvrdnjom, ali i da je to pokazatelj „kroki otužne medijske stvarnosti“ Srbije.

Narodna poslanica Zeleno levog fronta Biljana Đorđević navodi da ukoliko se želi mir, postoje načini da se ova situacija prevaziđe, a da je jedan od primera razrešenje krize na jugu Srbije 2001. godine.

„Nije teško složiti se sa tim jer je kosovska politika Vučića u svakom pogledu doživela krah, bilo da je istinito priznanje Radoičića da je sam odgovoran za Banjsku, ili još gore ako iza toga stoji država Srbija. Potrebna je drugačija politika. Ukoliko se želi mir, postoje načini da se ova situacija prevaziđe i jedan od primera za to je razrešenje krize na jugu Srbije 2001. godine koju su pratili amnestija, uspostavljanje multietničke policije i održavanje lokalnih izbora. Zato je neophodna smena ove vlasti“, kaže Đorđević.

"Vučić izvučen na brisan prostor": Kako su se Vukadinović i Korać usaglasili da je Vučićeva kosovska politika doživela krah? 2
foto FoNet Milica Vučković

Novinar KTV Zrenjanin Aleksandar Dikić smatra da je Vučića incident u Banjskoj izvadio na brisani prostor, te da nije ispunio očekivanja „ni liberalne ni takozvane patriotske strane“.

„Zbog toga je i po Koraću i po Vukadinoviću njegova politika doživela krah. Vučić je na predsedničkim izborima pobedio pod parolom „Mir, stabilnost“. Na Kosovu i Metohiji nema ni mira i stabilnosti, dijalog je u ćorsokaku, a Vučić nije jedini krivac za to. Patriotska opozicija Vučića optužuje zašto nije uspelo ovo što se u Banjskoj desilo. Sada trpi udarce i jedne i druge strane. Vrlo dugo je pokušao maskaradom i medijskom propagandom da zamaže oči i jednoj i drugoj strani – liberalnoj Srbiji da je za mirno rešenje i pregovore, a patriotskoj da nikada neće priznati nezavisnost Kosova, da neće dozvoliti Oluju i Bljesak na Kosovu“, zaključuje Dikić.

"Vučić izvučen na brisan prostor": Kako su se Vukadinović i Korać usaglasili da je Vučićeva kosovska politika doživela krah? 3
foto: Printscreen/YouTube/Bez cenzure

Marketinški stručnjak Nebojša Krstić kaže da mu nije jasno zašto Korać nije priznao Kosovo dok je bio vlast, kao ni zašto Koštuničina vlast, čiji je, kaže, Vukadinović „bio šraf“ nije odbranila Kosovo.

„Kad se ova dva prenemaganja udruže, što vi iz Danas svakodnevno činite, dobije se kroki otužne medijske stvarnosti u kojoj se obe demagogije koriste za destruiranje svake mogućnost kompromisnog rešenja i održivog suživota Srba i Albanaca“, ukazuje Krstić.

"Vučić izvučen na brisan prostor": Kako su se Vukadinović i Korać usaglasili da je Vučićeva kosovska politika doživela krah? 4
Foto: FoNet/Aleksandar Mijailović

Predsednik Narodnog slobodarskog pokreta Miroslav Parović ocenjuje da svako ko nije, kako kaže, plaćen ili ucenjen vidi „potpunid ebakl Vučićeve politike na Kosovu“.

„Svako ko nije plaćen ili ucenjen vidi potpuni debakl Vučieve politike na Kosovu, ali i kolaps srpskog bezbednosnog sektora i srozavanje međunarodne pozicije zemlje. Tako da nije čudno što to konstatuju ljudi različitih ideoloških gledišta“, navodi.

"Vučić izvučen na brisan prostor": Kako su se Vukadinović i Korać usaglasili da je Vučićeva kosovska politika doživela krah? 5
foto: Vojin Radovanović/Danas

On dodaje da ono što je njemu pak čudno je to što se „mnogi i levi i desni upljuvaše da objasne kako Vučić nije znao ništa o borbenoj akciji oko Banjske i da se Radoičić otrgao kontroli“.

„To ukazuje da mu se pravi „zlatni most“ da se iz ovoga izvuče, a da se na kraju iskonstruiše i to da je Kremlj sve organizovao čime bi on dobio scenario za melodramu u kojoj bi naricao kako je dobio nož u leđa od onih kojima nije uveo sankcije“, navodi Parović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari