Kurti: Seksualno nasilje tokom rata na Kosovu, deo genocida kog je sprovela Srbija 1Foto: print screen Kosovo online

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je danas da je „seksualno nasilje“ tokom rata na Kosovu 1998. i 1999. godine bilo „deo genocida Srbije“.Kurti je posle odavanja počasti na spomen obeležju „Heroinama“, odnosno žrtvama seksualnog nasilja tokom rata na Kosovu, ocenio da im se to dogodilo „samo zato što su bili Albanci i što su hteli da žive u svojoj slobodnoj zemlji“.

„Kao da zločin koji je počinila Srbija nije bio dovoljan, usledila je stigmatizacija žrtava seksualnog nasilja. Više od 20.000 žena i devojaka silovano je tokom rata i to je deo genocida koji smo doživeli iz Srbije“, rekao je Kurti.

Ministarka pravde Kosova Aljbuljena Hadžiu je u objavi na Fejsbuku napisala da „nedostatak pravde prema žrtvama seksualnog nasilja na Kosovu predstavlja ozbiljno kršenje ljudskih prava“.

„Mnoge žrtve još nisu dobile pravdu za svoje patnje i traumatska iskustva. U mnogim slučajevima, lokalne i međunarodne pravosudne institucije nisu učinile dovoljno da obezbede pravedne i efikasne procese za žrtve seksualnog nasilja, zbog čega se osećaju napušteno i bez zaštite“, napisala je Hadžiu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari