Kurti traži od irskog premijera podršku za status kandidata u EU 1Printskrin Iks/Kurti

Kosovski premijer Aljbin Kurti zatražio je od premijera Irske Lea Varadkara, koji boravi u poseti Prištini, podršku za status kandidata u Evropskoj uniji, a takođe je Irskoj zahvalio na podršci koju je davala Kosovu tokom različitih etapa istorije, prenosi Koha na portalu.

Kurti je na zajedničkoj pres konferenciji za novinare posle sastanka sa Varadkarom u Prištini rekao da je Kosovo inspirisano razvojem države Irske, „jer imamo sličnosti koje delimo“. Rekao je i da može da se uči iz istorijskog iskustva Irske.

Naveo je da se Irci i Albanci ističu po toplom gostoprimstvu kao i da „uživaju nepokolebljiv savez i veze sa SAD“.

Prema Kurtijevim rečima, Irska podržava članstvo Kosova u Savet Evrope i članstvo Kosova u EU. Narod Kosova je zauvek zahvalan, izjavio je Kurti, podsećajući da postoji irski kontigent u sastavu međunarodnih snaga KFOR, stacioniranih na Kosovu.

Varadkar se sastao prvo u 10 sa Kurtijem, a u 11 sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani. U svečanom dočeku na aerodromu „Adem Jašari“, ističe se da je ovo prva poseta irskog premijera, a nedavno je na Kosovu boravio i britanski šef diplomatije Dejvid Kameron.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari