Kurti: U sporazumu o nestalima sporna je reč "nasilno nestali" 1Foto: Armend NIMANI / AFP

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je danas da su „vrlo blizu“ sporazumu o nestalima, ali da je u pitanje nesaglasnost Srbije da se u njemu kaže da je reč o osobama koje su „nasilno nestale“.

„Priština i Beograd nisu daleko od dogovora o nestalima, ali je Kosovo oprezno zbog ‘“gorkog“ iskustva koje ima sa Beogradom“, kazao je Kurti na današnjoj konferenciji za štampu.

„Postoje neka pitanja koja su ostala bez dogovora. Istakao bih glavnu razliku koja postoji u vezi sa oslovljavanjem lica koja su nasilno nestala tokom rata. Beograd insistira na označavanju samo ‘nestali’, tražimo da se istakne da je to učinjeno nasiljem“, kazao je Kurti.

Prema njegovim rečima, ne radi se o ljudima nestalim usled poplava ili zemljotresa.

„Imamo članove porodica koji znaju da im je određena osoba, u uniformi ili ne, odvela sina ili ćerku, oca ili majku i tako dalje. Reč je o kidnapovanju, otmicama koje su vršene nasiljem. Naše insistiranje je da se to prihvati. Naravno, radi se o nestalim osobama, ali se ne mogu porediti sa nekim ko nestane u planinama tokom planinarenja. Ove osobe se mogu smatrati delom srpskog genocida na Kosovu. Ovo je konceptualna razlika za koju ćemo videti da li ćemo uspeti da je prevaziđemo“, rekao je Kurti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari