Kurti: Ubistvo Ivanovića pucanj u politički pluralizam Srba; Petković: Kurti Ivanovića pokušava da iskoristi za napad na Srbiju 1foto EPA-EFE/ANDREJ ČUKIĆ

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je u video poruci na srpskom da je pucanj u lidera Građanske inicijative „Sloboda, demokratija, pravda“ Olivera Ivanovića bio pucanj ne samo u njega, već i u politički pluralizam među Srbima.

Na to mu je odmah odgovorio direktor Kancelarije za KiM Petar Petković rečima da je Kurti „poslednji koji danas ima pravo da uzme Ivanovića u usta“, s obzirom da ga je „i posle smrti besramno nazivao kriminalcem i ratnim zločincem“.

„Oliver Ivanović je bio osoba koja je bila posvećena borbi za interesime svoje zajednice i grada. Činio je to tako što je bio otvoren, iskren, uvek oštar po pitanjima od značaja, ali se isto tako ophodio sa poštovanjem čak i prema onima sa kojima se nije slagao“, poručio je Kurti.

Kurti: Ubistvo Ivanovića pucanj u politički pluralizam Srba; Petković: Kurti Ivanovića pokušava da iskoristi za napad na Srbiju 2
foto EPA-EFE/MILAN KAMMERMAYER

On je dodao da želi da sećanje na Ivanovića živi, kao sećanje na čoveka koji je radio za održivu budućnost i multietničko Kosovo.

„Kosovo će biti posvećeno tome da bude multikulturalno i multietičko društvo u kojem se ljudi osećaju bezbedno, mogu da govore šta misle i da se ophode jedni prema drugima sa poštovanjem čak i ako se ne slažu. Na ovaj način ćemo svi očuvati sećanje na Olivera Ivanovića“, poručio je Kurti.

On je rekao da svi oni koji počine zločin na Kosovu treba da budu privedeni pravdi i da žali zbog toga što počinioci i nalogodavci ubistva Ivanovića još nisu privedeni pravdi.

„Poslednji koji danas ima pravo da uzme Olivera Ivanovića u usta je Aljbin Kurti koji ga je i posle smrti besramno nazivao kriminalcem i ratnim zločincem na TV N1. Kurti sada stradalog Olivera pokušava da iskoristi za napad na državu Srbiju i Srbe na KiM. Besramno i neljudski!“, napisao je Petar Petković na Tviteru.

Kako je dodao, „nismo, niti ćemo zaboraviti kako su Olivera nevinog držali u prištinskom kazamatu tri i po godine“.

„O tome najbolje svedoče njegova porodica i stranački saborci koji jako dobro znaju ko je Oliveru sve vreme bio podrška“, napisao je Petković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari