Kurti: Vučić doveo u pitanje teritorijalni integritet Kosova, iako je to deo sporazuma iz Brisela 1foto EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je danas da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavom u četvrtak doveo u pitanje i teritorijalni integritet Kosova iako je „poštovanje teritorijalnog integriteta dve zemlje“ deo preambule i određenih odredbi osnovnog sporazuma iz Brisela i Aneksa iz Ohrida, čime je doveo u pitanje ceo sporazum.

 

Kurti je kao „direktnu pretnju Srbije Kosovu“ i kao kršenje sporazuma ocenio izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Briselu o tome da ne prihvata nezavisnost Kosova, da se protivi prijemu Kosova u UN i da ne prihvata teritorijalni integritet Kosova.

Kurti je na konferenciji za novinare sa svojim prvim zamenikom Besnikom Bisljimijem rekao da je Kosovo tražilo da se i sporazum iz Brisela i aneks iz Ohrida potpišu, i izrazilo spremnost da potpiše i „evropski“ nacrt dokumenta o Zajednici opština sa srpskom većinom (ZSO).

Dodao je da je Vučić to odbio.

Po rečima Kurtija, da je potpisan juče u Briselu, nacrt ZSO koji su predstavile zapadne diplomate odmah bi bio dostavljen na ocenu Ustavnom sudu Kosova i da su mu to rekle zapadne diplomate 21. oktobra u Prištini.

Dodao je da su američko-evropski emisari rekli da je nacrt Asocijacije pažljivo pisan u skladu sa strukturom Ustava Kosova.

Odbio je da iznese detalje o tom novom evropskom planu, rekavši da su to tražili emisari.

Kosovski premijer je i danas optužio Srbiju da podstiče nasilje, i da stoji iza terorističkog napada 24. septembra u Banjskoj.

On je naveo i da je na sastanku sa liderima Evrope zahtevao kažnjavanje Srbije „pošto nekažnjavanje postaje ohrabrenje za ponavljanje (napada)“, i dodao da je tražio „izručenje terorista Kosovu“ da bi im se tamo sudilo.

Zamenik premijera Besnik Bislimi je rekao da u EU postoje neformalne ocene da su mere prema Kosovu nepravedne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari