Kurti: Za 30 odsto povećano interesovanje za kosovske pasoše 1foto EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Premijer Kosova Aljbin Kurti uputio je poruku kosovskim Srbima na njihovom maternjem jeziku, a povodom zahteva Kosova za članstvo u Savetu Evrope, liberalizaciju viza i navodno povećanog interesovanja za dobijanje pasoša i RKS registarskih tablica.

Kurti je ocenio da je to izraz povećanog interesovanje za integraciju i da je to interesu svakog građanina Kosova.

„Građani Kosova koji žele da posete svoje porodice u EU i izbliza vide kulturu zemalja šengenskog regiona od 1. januara moći će da putuju bez viza. Zadovoljstvo nam je što se interesovanje za korišćenje ove mogućnosti širi zemljom, od severa ka jugu, sa povećanjem od oko 30 odsto zahteva za biometrijske pasoše ove godine u odnosu na prošlu“, rekao je Kurti.

On je još rekao da je više od 3.260 vlasnika automobila od početka novembra do sada promenilo automobilske tablice na RKS tablice, što prema njegovom mišljenju „predstavlja interesovanje za integraciju“.

Govoreći o poseti delegacije Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, povodom zahteva Kosova za članstvo u Savetu Evrope, Kurti je rekao da je poznato da članstvo donosi prednosti, posebno za pripadnike nevećinskih zajednica, u smislu pristupa Sudu za ljudska prava u Strazburu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari