Kurti: Za dva veka postojanja, Srbija je dve godine u vreme Đinđića imala demokratiju 1Foto: EPA / VALDRIN XHEMAJ

Premijer Kosova Aljbin Kurti je danas, na 20. godišnjicu ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića (1952 – 2003) ocenio da je Srbija, „za dva veka, samo u dve godine vlasti Đinđića bila demokratija“.

Kurti je naveo i da je Đinđić jedan od retkih srpskih političkih lidera koji nisu sarađivali sa (predsednikom Jugoslavije i Srbije iz devedestih godina prošlog veka) Slobodanom Miloševićem.

Kazao je da je „Đinđić u tadašnjim prilikama bio demokrata“, te da je, kako je naveo, „u smislu intelektualne formacije i filozofske orijentacije, čak i kada se promenio, bio pod velikim uticajem Frankfurtske škole kojoj je dugovao kritičko promišljanje opozicionog stava“.

„Dok se divio ‘komunikativnoj akciji’ Jirgena Habermasa, njegov omiljeni film bio je „Andrej Rubljov“ ( reditelja) Andreja Tarkovskog“, kazao je Kurti.

Podsetio je da su za ubistvo Đinđića osuđenji (tadašnji pripadnici Jedinice za specijalne operacije) Zvezdan Jovanović i Milorad Ulemek Legija na po 40 godina zatvora.

Istakao je i da nalogodavci atentata na Đinđića nisu otkriveni, možda, kako je kazao, „zbog toga što su bili poznati u to vreme“.

Dodao je da su „Ulemek i Jovanović izvršili ratne zločine na Kosovu“ i da su, kako je naveo „organizatori i izvršioci masakra nad Albancima“.

Naveo i da su oni „zajedno sa Goranom Radisavljevićem – Gurijem navodni učesnici u opsadi porodice Jašari u Prekazu“ (kada su, 1998. ubijeni komandant OVK Adem Jašari i njegova mnogobrojna porodica ).

„Organizovani kriminal, ratni zločini i šovinistička diktatura idu ruku pod ruku“, naveo je Kurti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari