Kurtijev savetnik: EU tražila da se izbori na Severu ne uzmu u obzir, da novi gradonačelnici ne polažu zakletvu 1Foto: EPA-EFE/DJORDJE SAVIC

Politički savetnik kosovskog premijera Jeton Zuljfaj potvrdio je danas da je Evropska unija (EU) zatražila da se ne uzimaju u obzir mandati gradonačelnika na Severu i da oni ne polažu zakletvu.

Imamo gradonačelnike koji su izabrani u pravnom postupku, oni su već gradonačelnici sa zakonskim mandatom, poručio je Zuljfaj odgovarajući na pitanje o navodnom predlogu evropskog šefa diplomatije Žozepa Borelja za rešavanje krize posle izbora na Severu.

Stoga, smatra da se ne mogu davati predlozi za promenu uslova koji su definisani Ustavom i zakonom i naveo da se takvi zahtevi ne mogu postavljati, istakao je on, prenosi Kossev.

Ideja da se ovi mandati ne uzmu u obzir i da se ne polažu zakletve je zahtev koji se ne može postavljati, poručio je Zuljfaj.

O izborima koji su, bez učešća Srba, održani 23. aprila u četiri opštine gde većinsko stanovništvo čine Srbi – razgovaralo se na sastanku u Briselu 2. maja.

Leposavić, Zvečan, Zubin Potok i Severna Mitrovica dobili su nove gradonačelnike, a Borelj je izrazio zabrinutost zbog situacije i ocenio da takvi izbori ne mogu ponuditi dugoročno političko rešenje, zbog čega poziva Beograd i Prištinu da pronađu rešenje za povratak Srba u institucije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari