gabrijel eskobarfoto BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV

Članstvo u Savet Evrope podrazumeva obavezu, a ne pobedu, te će sledeći korak ove organizacije u vezi sa nastojanjem Kosova da postane njegova članica biti da ispita položaj i status Srba na Kosovu, kazao je specijalni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan.

„To će biti glavni fokus sledećeg koraka Saveta Evrope“, kazao je Gabrijel Eskobar na jučerašnjem brifingu za novinare.

„Savet Evrope ima obavezu da obezbedi da se na evropskom prostoru, u okviru onih koji apliciraju, u potpunosti primenjuju standardi demokratije i demokratskih sloboda. I tako, kada kažem da je to obaveza, mislim da postoji prostor da Savet Evrope ispita uslove i status srpske manjine na Kosovu“, kazao je Eskobar, dodajući:

„Dakle, to nije nužno pobeda. Rekao bih da je obaveza poboljšanja odnosa, i u tom kontekstu, mislim da ćemo morati da vidimo napredak u vezi sa Zajednicom. Moraćemo da vidimo napredak u rešavanju nekih od legitimnih zabrinutosti srpske zajednice na severu Kosova u vezi sa njihovim tretmanom i nesprovođenjem određenih odluka ustavnog suda, uključujući i odluku o zaštiti manastira Dečani“.

Eskobar je ovo kazao odgovarajući na novinarsko pitanje da li je Srbija prekršila sporazum, time što je glasala protiv članstva Kosova u SE, s obzirom na to da je juče naglasio da je Evropski sporazum pravno obavezujući za strane, te da su se Beograd i Priština složili oko njegovog sadržaja, dodajući da su mu svi pristupili ozbiljno, uključujući i samu EU.

Eskobar je odgovorio da nije siguran da je to prekršaj, jer proces primene (člana 4, prim.red.) nije usaglašen u vreme kada se glasalo.

„Pošto proces implementacije nije bio zacrtan do tog glasanja, nisam siguran da li je redosled zahtevao da Srbija ne blokira“, naveo je Eskobar.

Ipak, dodao je da je na Evropskoj Uniji da kaže da li je Srbija prekršila dogovor.

Komitet ministara Saveta Evrope odlučio je 24. aprila na vanrednoj sednici da zahtev Kosova za prijem u tu panevropsku organizaciju prosledi Parlamentarnoj skupštini na konsultacije. Srbija je ponovila – Kosovo od Srbije neće dobiti podršku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari