Rasprava o prijemu Kosova u SE možda tek 2025. godine 1Foto: EPA-EFE/ PATRICK SEEGER

Biro Parlamentarne Skupštine Saveta Evrope (PSSE) uputio je u petak zahtev Kosova za članstvo Odboru za politička pitanja i demokratiju.

„Odbor bi trebalo da imenuje izvestioca o tom pitanju na narednom sastanku, a to će biti učinjeno ili na sednici 11-12. maja u Sevilji ili 19-23. juna u Strazburu. Od trenutka imenovanja, Izvestilac ima dve godine da podnese izveštaj Odboru na raspravu i usvajanje“, naveli su u toj instituciji na pitanje N1.

Prvi korak na tom putu biće načinjen na sastanku planiranom za 25. maj u Rigi, u Letoniji.

„Biro bi(tada) trebalo da imenuje dva eminentna pravnika koji će pripremiti izveštaj o usklađenosti pravnog sistema podnosioca sa standardima Saveta Evrope, a u skladu sa ustaljenom praksom Parlamentarne Skupštine Saveta, koje će uzeti u obzir izvestilac Odbora za politička pitanja i demokratiju“, dodali su u službi za javnost Saveta Evrope.

Kako su naveli, konsultacije sa Parlamentarnom skupštinom se odvijaju „pre odlučivanja o zahtevima za članstvo u Savetu Evrope u skladu sa odredbama Statuta“.

To znači da će, tek nakon okončanja procedure u PSSE, koja može da potraje i dve godine, ta tema biti vraćena Komitetu ministara na odlučivanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari