Kosovo dobilo novu vladu, premijer Aljbin Kurti 1Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ (Arhiva)

Skupština Kosova izabrala je sa 66 glasova za i 10 uzdržanih izabrala novu Vladu Kosova na čelu sa liderom pokreta Samoopredeljenje Aljbinom Kurtijem.

Pre glasanja sednicu su napustili poslanici Demokratske partije Kosova, koji su dominirali u napadima na Kurtija i novu Vladu.

Posle izbora novi ministri su zajedno sa novim premijerom položili zakletvu.

Prvi zamenik premijera je Avdulah Hoti iz DSK, drugi zamenik premijera je Haki Abazi iz PS.

Ministarstvo spoljnih poslova vodiće Glauk Konjufca, ministarka pravde je Aljbuljena Hadžiu, ministar finansija Besnik Bislimi, ministar privrede Rozeta Hajdari, ministar zadravlja Arben Vitia i ministar evropskih integracija Bljerim Reka.

Za ministra unutrašnjih poslova je izabran aktuelni gradonačelnik Podujeva Agim Veljiu, ministar za infrastrukturu je Ljumir Abdiđiku, ministar poljoprivrede Besian Mustafa, ministarka obrazovanja nauke i tehnologije Hikmete Bajrami, ministarka kulture, omladine i sporta Vljora Dumoši i ministar odbrane Anton Ćuni.

Iz redova Srpske liste ­­­­Dalibor Jevtić izabran je za ministra za zajednice i povratak, Ivan Milojević je ministar za regionalni razvoj, dok je Emilija Redžepi iz bošnjačke zajednice izabrana za ministra admini­­­striranja lokalne samouprave.

Spska lista neće podržati vladu Aljbina Kurtija

Mandatar za sastav vlade Kosova Albin Kurti ranije je danas na sednici Skupštine, koja je počela u 11 sati, predložio sastav novog kabineta.

Mandatar za sastav nove Vlade Kosova Aljbin Kurti izjavio je danas u ekspozeu u Skupštini Kosova da Vlada koalicije pokreta Samoopredeljenje i Demokratskog saveza Kosova ima sveobuhvatan program u kojem se bavi svim oblastima društveno-ekonomskog i političkog života na Kosovu.

„Imamo program koji se bavi svim oblastima. Danas institucionalizujemo veliku promenu od 6. oktobra. Uštedećemo javni novac. Pored mene će biti 15 ministara, a ne 21 kao ranije. Imaćemo oko 33 zamenika ministara, a ne više od 80 kao ranije. Manje trošenja na funkcije i privilegije da bismo trošili više na projekte“, rekao je Kurti.

Kurti je rekao je da je spreman da vodi dijalog sa Srbijom, obezbeđujući široki politički spektar u tom procesu.

„Bavim se politikom 23 godine. Danas stojim pred vama nakon 23 godine kao deo opozicije. Deli nas samo jedno glasanje za okončanje moje političke karijere. Oni koji su me voleli kao opozicionara treba da me vole i na vlasti“, zaključio je Kurti, preneli su ranije mediji.

Spska lista neće podržati vladu Aljbina Kurtija, ali će učestvovati u radu kosovskih institucija, izjavio je ranije danas generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Veljko Odalović.

„Oni koji danas formiraju vladu nisu ništa dobro rekli ni obećali i to Srpsku listu navodi na oprez, ali je jedinstvo Srba nešto što će morati da bude poštovano, jer su nezaobilazan faktor na prostoru KiM“, rekao je Odalović za RTS.

Kosovo dobilo novu vladu, premijer Aljbin Kurti 2
Foto: Facebook / Srpska lista

Vlada u Prištini koja treba da bude formirana prva je posle sukoba u kojoj neće biti nijedne stranke iz takozvanog ratnog krila bivše Oslobodilačke vojske Kosova.

Odalović smatra da je važno šta će koalicija ponuditi i koje će poruke poslati ka Beogradu, kosovskim Srbima i međunarodnoj zajednici.

„Pitanje je šta će biti sa taksama i položajem Srba, na čemu će srpska strana insistirati, a tu je i pitanje kako će funkcionisati Hašim Tači sa ovakvom vladom i ko će da predstavlja kosovske stavove u dijalogu“, naveo je Odalović.

Ono što je, prema njegovim rečima, bitno je da se nađe rešenje, da se dijalog nastavi, a ne da se odugovlači.

Ugljanin čestitao potpisivanje sporazuma o formiranju Vlade Kosova

Predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Sulejman Ugljanin čestitao je danas postizanje sporazuma o formiranju Vlade Kosova koji su potpisali lider Pokreta Samoopređeljenje Aljbin Kurti i predsednik Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa.

Kosovo dobilo novu vladu, premijer Aljbin Kurti 3
Sulejman Ugljanin Foto: FoNet/ Dragan Antonić

Ugljanin im je uputio čestitku u kojoj im je poželeo dobru i uspešnu saradnju i ubrzan ekonomski razvoj.

„Očekujemo da će Bošnjaci imati pozitivnu ulogu u Vladi i drugim institucijama Republike Kosovo“, naveo je Ugljanin.

Kurti predložio Jevtića i Milojevića za ministre u novoj kosovskoj Vladi

Mandatar za sastav nove Vlade Kosova Aljbin Kurti predložio je članove Srpske liste Dalibora Jevtića za ministra za zajednice i povratak i Ivana Milojevića za ministra za regionalni razvoj.

Na sednici Skupštine Kosova, Kurti je iz redova bošnjačke zajednice predložio Emiliju Redžepi za ministarku za lokalnu samoupravu.

Kosovo dobilo novu vladu, premijer Aljbin Kurti 4
Kurti Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Na sednici su potvrđene ranije najave da će i Pokret samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova imati po šest ministara i po jednog zamenika premijera.

Zamenici premijera biće Avdulah Hoti iz DSK i Haki Abazi iz Samoopredeljenja.

Samoopredeljenje će voditi Ministarstvo spoljnih poslova, čiji će ministar biti Glauk Konjufca.

Za ministra pravde je predložena Aljbuljena Hadžiu, za ministra finansija Besnik Bislimi, ministarstvo privrede vodiće Rozeta Hajdari, ministar zadravlja biće Arben Vitia i ministar evropskih integracija Bljerim Reka.

DSK će takođe imati šest ministarstva.

Za ministra unutrašnjih poslova je predložen aktuelni gradonačelnik Podujeva Agim Veljiu, ministar za infrastrukturu biće Ljumir Abdiđiku, ministar poljoprivrede Besian Mustafa, ministarka obrazovanja nauke i tehnologije Hikmete Bajrami, ministarka kulture, omladine i sporta Vljora Dumoši i ministar odbrane Anton Ćuni.

Veselji: Premijer postaje ličnost koja ne priznaje niti oseća Republiku Kosovo

Lider Demokratske partije Kosova (DPK) i opozicije u kosovskom parlamentu Kadri Veselji ocenio je da se danas za premijera bira čovek koji „ne priznaje niti oseća Republiku Kosovo“.

„Prva istina je da Kosovo ostavljamo čoveku, Aljbinu Kurtiju, koji niti priznaje, niti oseća niti misli da živi u njoj. Druga istina, nažalost, govori danas ovde o jednoj tamnoj priči o državi i državnosti Kosova. Ti si protestovao protiv svega dobrog što se događalo na Kosovu. Napadao si najbolje policajce i institucije Kosova“, kazao je Veselji.

Kosovo dobilo novu vladu, premijer Aljbin Kurti 5
Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Upitao je Kurtija da li će se boriti protiv Srbije sa svojom vladom ili će se boriti protiv pripadnika OVK putem Specijalnog suda.

Veselji je najavio da će DPK tražiti odgovornost za sve osetljive teme na Kosovu, od perioda posle rata do danas.

„Otvorićemo i razgovaraćemo o svim do sada postignutim sporazumima u dijalogu sa Srbijom, da bi se videlo ima li izdaje ili ne. Ako ti budeš išao na dijalog sa Srbijom bez traženja izvinjenja od strane Srbije, bez vraćanja na Kosovo kostiju, kako si obećao…“, kazao je Veselji.

Ljimaj: Kurti treba da počne da se ponaša kao premijer Kosova a ne kao opozicionar

Lider Socijaldemokratske inicijative Kosova Fatmir Ljimaj poručio je danas mandataru za sastav Vlade Kosova Aljbinu Kurtiju da treba da prestane da se ponaša kao opozicionar već da bude premijer.

„Aljbin Kurti treba da spusti glavu, da počne da se ponaša kao premijer Kosova, da promeni traku opozicionara i da radi kao premijer zemlje“, kazao je Ljimaj.

Kosovo dobilo novu vladu, premijer Aljbin Kurti 6
Foto:Beta

On je dodao da će podržati novog premijera u svemu što bude radio u korist Kosova.

Poručio je Kurtiju da ne treba da se diči time što je bio opozicionar jer je, kako je naveo, uvek bio protiv životnih interesa Kosova.

Ljimaj je pomenuo da se Kurti suprotstavljao sporazumu iz Rambujea 1999. godine i predlogu za rešenje statusa Kosova Martija Ahtisarija, koji su, prema Ljimaju, obezbedili „slobodu i nezavisnost Kosova“.

Rekao je da su Kurtiju potrebni saveti da bi bolje radio i pozvao poslanike i ministre iz Demokratskog saveza Kosova da ga nauče šta znači biti premijer i kako funkcioniše država.

Tači nije pozvan na sednicu

Predsednik Kosova Hašim Tači nije pozvan da prisustvuje sednici na kojoj će se glasati za izbor Vlade Kosova, piše Ljajmi, prenosi Kosova onajn.

Kosovo dobilo novu vladu, premijer Aljbin Kurti 7
Foto: Beta

Ovaj medij saznaje iz izvora unutar kancelarije Predsedništva, da je skupštinski protokol poslao samo jedan e-mail protokolu predsedništva, otprilike 5 minuta pre početka današnje sednice.

Ljajmi podseća da je u prethodnom period za sednice na kojima se glasalo o Vladi uvek upućivan zvanični poziv predsedniku Kosova da bude prisutan na sednici kao rukovodilac od posebnog interesa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari