Kusari Ljilja: Nacrt statuta ZSO može da se promeni, nećemo dozvoliti treći nivo vlasti na Kosovu 1Bilbord sa obeležjem ZSO na severu Kosovske Mitrovice; foto: Vojin Radovanović/Danas

Šefica poslaničke grupe Pokreta Samoopredeljenje (PS) Mimoza Kusari-Ljilja izjavila je da se Nacrt statuta Zajednice srpskih opština (ZSO) može promeniti i onemogućiti treći nivo vlasti na Kosovu.

Ona je u intervjuu za prištinsku agenciju Kosovapress.com izrazila uverenje da nacrt statuta ZSO na Kosovu, koji su predložile evroameričke diplomate, ne stvara novi mehanizam trećeg stepena vlasti koja bi mogla da ugrozi državnost ili ustavnost Kosova.

Takođe pominje mogućnost da se nacrt može promeniti, pa nije želela da detaljnije komentariše, ali podvlači da su saveznici Kosova, posebno SAD, garantovali da neće dozvoliti stvaranje trećeg nivoa upravljanja na Kosovu.

„Ne govorimo o bilo kakvom novom mehanizmu, bilo institucionalnom ili na nivou organizacije opštinskog nivoa, koji bi mogao da ugrozi državljanstvo Kosova ili ustavnost zemlje. Ustavni poredak Kosova je jasan kao parlamentarna republika sa dva nivoa vlasti, lokalnim i centralnim“, kazala je ona.

Dodala je da nije očekivano i nema prostora i mogućnosti da se taj poredak menja.

„Povrh svega su garancije partnera, odnosno saveznika u Evropskoj uniji i SAD. Kada je bilo zahteva ili insistiranja da bi to moglo da stvori treći sistem upravljanja na Kosovu, i sama sam bila prisutna gde su reakcije predstavnika država Kvinte, suprotno ovoj teoriji ili pretpostavci“, rekla je Kusari-Ljilja.

Ona je podržala stav Vlade o onemogućavanju održavanja srpskih izbora na teritoriji Kosova, sem u kancelariji za vezu Srbije u Prištini.

Pozdravila je zahtev za pokretanje peticije za smenu gradonačelnika četiri severne opštine.

„To je akcija za koju su institucije Kosova rekle da je jedino rešenje da se organizuju izbori u četiri opštine na severu. Bilo je nekih tehničkih problema o kojima su strane koje su tražile obaveštene. Nadam se da će sve ići po onome što je predviđeno zakonom i ustavom i administrativnim uputstvom koje je usvojila Vlada Kosova“, kazala je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari