Lajčak i Eskobar dolaze na Kosovo radi narednih koraka u dijalogu Beograd-Priština 1Gabrijel Eskobar, Miroslav Lajčak Foto: Twitter (arhiva)

Specijalni predstavnik Evropske Unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja zapadnog Balkana Miroslav Lajčak zajedno sa specijalnim predstavnikom SAD za zapadni Balkan i zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijelom Eskobarom boraviće na Kosovu od 31. januara do 2. februara u cilji daljeg napretka u dijalogu Kosovo Srbija.

Kako je saopšteno iz Kancelarije EU u Prištini, oni će se sastati sa političkim rukovodstvom Kosova, liderima političkih partija, kao i predstavnicima međunarodne zajednice.

„Glavna svrha posete je razgovor o narednim koracima u dijalogu o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, uz podršku EU i SAD. Specijalni predstavnik EU Lajčak će se takodje sastati sa predstavnicima civilnog društva i posetiti zajednički prelaz Mutivode“, navodi se u saopštenju.

Američki ambasador na Kosovu Džef Hovenir (Jeff Hovenier) ocenio je juče da jedva čeka dolazak specijalnog predstavnika Stejt departmenta Gabrijela Eskobara na Kosovo.

„Moj tim i ja jedva čekamo specijalnog predstavnika Eskobara na Kosovu sledeće nedelje. Napredak u dijalogu uz podršku EU ostaje najbolji način da se osigura da kosovski lideri mogu da održe svoja obećanja gradjanima i da Kosovo bude priznato i da mu se dodeli mesto koje mu pripada“, napisao je on.

Eskobar: Priština se obavezala

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD i izaslanik američkog predsednika za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da se Vlada Kosova obavezala da formira Zajednicu srpskih opština i da Amerika očekuju da Кosovo i Srbija ispoštuju preuzete obaveze.

On je u intervjuu za Reporteri naveo i da SAD pozivaju Vladu Kosova da sprovede odluku Ustavnog suda i izvrši uknjižbu zemljišta na manastir Visoki Dečani.

„Vlada Kosova obavezala se da će imati Zajednicu srpskih opština, a SAD ne diktiraju i neće diktirati šta ona treba da radi i koje treba da budu njene nadležnosti, jer je to suverena odluka koju Vlada Kosova mora da donese“, kazao je Eskobar.

On je istakao da postoji mnogo modela koji funkcionišu, uključujući više modela koji bi omogućili bolju lokalnu koordinaciju bez drugog nivoa vlasti ili izvršne vlasti, a pozvao je Vladu Kosova da ih pažljivo razmotri.

Na pitanje da li očekuje da će Kosovo ispuniti zahtev državnog sekretara Entonija Blinkena i sprovesti odluku Ustavnog suda iz 2016. o vraćanju zemljišta manastiru Visoki Dečani, Eskobar je naveo da je stav SAD bio jasan i uporan.

„U tom slučaju se radi o vladavini zakona, a ne o etničkoj, političkoj ili verskoj pripadnosti. I dalje pozivamo Vladu da sprovede odluku Ustavnog suda iz 2016. godine i da uknjiži zemljište. Poštovanje sudskih odluka nije stvar koju neko bira i svakako nije stvar pregovora ili cenkanja“, poručio je Eskobar, prenosi Kosovo onlajn.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari