Lajčak pozdravio pozitivne rezultate u dijalogu i najavio dinamičnu sedmicu u Davosu 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak je sumirajući utiske iz prethodnog perioda pozdravio pozitivne pomake u dijalogu između Beograda i Prištine i najavio dinamičnu sedmicu u Davosu, gde će se sastati sa Aleksandrom Vučićem i Aljbinom Kurtijem.

Lajčak je na Fejsbuku naveo da je u prvoj radnoj nedelji 2024. posetio Francusku, gde se, između ostalih, sastao sa Emanuelom Bonom, specijalnim savetnikom predsednika Francuske Emanuela Makrona, koji je lično angažovan u procesu dijaloga.

„Glavni cilj je bio sinhronizacija napora sa francuskim kolegama i postavljanje temelja za naredne mesece. Zahvalan sam na snažnoj i kontinuiranoj podršci Francuske u mojim naporima da olakšam dijalog predvođen EU i na plodnoj saradnji koju nastavljamo da uživamo“, istakao je Lajčak.

Dodao je da je u sredu upoznao ambasadore zemalja članica EU u Briselu o dostignućima u procesu dijaloga i tom prilikom pozdravio međusobno priznavanje tablica, kao i napredak ka implementaciji sporazuma o električnoj energiji u četiri opštine na severu Kosova.

„U sredu sam održao sveobuhvatan brifing s ambasadorima zemalja članica EU u Briselu, informišući ih o rezultatima postignutim u dijalogu od poslednje prezentacije u oktobru i očekivanjima za 2024. godinu“, dodao je Lajčak.

On je otkrio i deo dnevnog reda Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, u Švajcarskoj, koji okuplja lidere, diplomate i poslovne ličnosti, na kome će učestvovati i kosovski premijer Aljbin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Završavam svoje pripreme za sledeću dinamičnu sedmicu, tokom koje ću biti u Davosu, gde ću prisustvovati 54. godišnjem sastanku Svetskog ekonomskog foruma. Učestvovaću u nekoliko panel diskusija i imati brojne bilateralne sastanke”, zaključio je Lajčak.

Portparol EU Peter Stano potvrdio je ranije da će posrednik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak održati odvojene sastanke sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem na marginama Svetskog ekonomskog foruma u ​​Davosu, koji počinje sutra.

Stano je istakao da će sastanci biti odvojeni, kao i da se ne očekuje bilo kakav sastanak na kojem će učestvovati i Vučić i Kurti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari