Lajčak: Sadržajan razgovor sa Vučićem o nastavku dijaloga i primeni svih sporazuma 1Foto: Twitter/@MiroslavLajcak

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da je danas imao sadržajan razgovor sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o nastavku briselskog dijaloga i primeni svih sporazuma postignutih u tom procesu.

„Danas sam u Beogradu imao sadržajan razgovor sa predsednikom Vučićem o sledećem sastanku na visokom nivou u septembru, nastojanjima da se smanje tenzije i da se održe novi lokalni izbori na severu Kosova, kao i o primeni svih sporazuma postignutih u dijalogu“, napisao je Lajčak na mreži Iks.

Vučić je prethodno na Instagramu napisao da je sa Lajčakom razgovarao više od dva sata i da mu je preneo da je „veoma zabrinut zbog plana“ kosovskog premijera Aljbina Kurtija „da silom okupira sever pokrajine i protera Srbe sa vekovnih ognjišta“.

Lajčak je došao u Beograd u sklopu priprema za predstojeći sastanak na visokom nivou u okviru briselskog dijaloga. Prethodno je, u ponedeljak, razgovarao sa Kurtijem na marginama Bledskog strateškog foruma.

Posle sastanka sa Kurtijem, Lajčak je napisao da su glavna tema razgovora bile pripreme sledećeg sastanka na visokom nivou u okviru dijaloga u septembru, sa fokusom na normalizaciju odnosa i na sprovođenje objave EU od 3. juna“, napisao je Lajčak na mreži Iks.

EU je 3. juna objavila da od Kosova i Srbije očekuje da se ponašaju odgovorno i da se odmah angažuju u dijalogu radi pronalaska održivog rešenja za situaciju na severu Kosova koje garantuje bezbednost, sigurnost i participativnu demokratiju za sve građane i koje otvara put za sprovođenje Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa, postignutog 27. februara.

Unija je tada navela da to uključuje početak rada na formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO) bez daljeg odlaganja ili preduslova, kao i da kosovske vlasti treba što pre da raspišu vanredne lokalne izbore u sve četiri opštine na severu Kosova, na kojima će učestvovati kosovski Srbi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari